27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

22 октомври – Световен ден на заекващите хора

zaekvane
Проблемът се среща 4 пъти повече при мъжете, отколкото при жените

22 октомври е международно приет ден за популяризиране проблемите на заекващите хора. Денят се чества като такъв от 1998 година насам.

Заекването е разстройство на речта, което засяга 1% от световното население или казано по друг начин – 60 млн. деца, тийнейджъри и възрастни. Според последните изследвания хроничното заекване е неврологично нарушение, но все още не е открита ясна причина, а по-скоро се наблюдава комбинация от различни фактори. Засега няма доказана ясна генетична причина или предразположение.

20% от децата преминават през подобен стадий на развитие, в който имат проблеми със заекването – достатъчно сериозни, за да бъдат взети предвид от родителите им.

Има редица терапии за управление на заекването, като повечето от онези, насочени към младежи и възрастни с хронично заекване, не се стремят да го отстранят, а да научат човека, който заеква, да се справя с него, със стресовите ситуации и с изискванията на социалния живот (тоест да направят заекването „приемливо“).

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!