28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Откриха 46 вреди от ползването на социалните мрежи

socialni mrezhi...
Ново проучване установява, че използването на социалните медии крие много рискове за здравето и благополучието

Социалните медии помогнаха да се свърже светът по начин, за който предишните поколения не са и мечтали. За съжаление, тази глобална онлайн общност има и тъмна страна. Ново проучване установява, че използването на социалните медии крие много рискове за здравето и благополучието – от троленето (публикуване на провокативни коментари под дадена тема с цел да се смути автора или да се разстрои нормалната дискусия в даден форум – бел. ред.) в социалните мрежи през кибертормоза до заплахите срещу правото на неприкосновеност на личния живот.

Изследователи от Технологичния университет в Сидни са открили 46 конкретни вредни ефекта от използването на социалните мрежи. Сред тях са физически вреди, проблеми с психичното здраве, въздействие върху продуктивността в работата или в училище, както и проблеми със сигурността и неприкосновеността на личния живот, съобщава „Стъди Файндс“.

Снимка : pixabay

Да наречем това риск за глобалното здраве би било подценяване. Повече от 3,6 млрд. души, което е около половината от световното население, използват социални мрежи като Facebook и Instagram. Изследователите казват, че най-добрият начин да се избегнат тези опасности е да бъдем по-наясно с тях и да проявяваме умереност, когато сме онлайн.

„Вредите от социалните медии са изследвани предимно от психопатологична гледна точка. Те се ползват с по-малко внимание от изследователите на информационните системи“, казва д-р Ейла Ерфани, заместник-ръководител на Училището по информация, системи и моделиране към Технологичния университет.

„Информационните системи разглеждат въздействието на технологиите върху хората и организациите с цел по-добро задоволяване на техните потребности. Определянето и разбирането на начините за намаляване на неблагоприятните последици от използването на социалните медии е част от това предизвикателство“, продължава Ерфани. „Световната здравна организация призна необходимостта от по-нататъшни изследвания на пристрастяването към информационните технологии и необходимостта от разработване на стратегии за предотвратяване и лечение на този проблем.“

Young people watching a live streaming. Social media concept.

Шест степени на вреда от социалните медии

Авторите на изследването разделят десетките опасности, свързани със социалните медии, на шест специфични области.

Увреждане на социалното общуване: Това включва както психологически вреди, като депресия, тревожност или ревност, така и други щети за потребителите, като загуба на време, енергия и дори пари.

Раздразнително поведение: Тези вреди се появяват, когато потребителите разглеждат съдържание, което ги дразни, разстройва или изнервя. Обикновено това включва смущаващо, насилствено, сексуално или неприлично съдържание.

Загриженост за неприкосновеността на личния живот: Това са заплахи за неприкосновеността на личния живот, свързани със съхраняването, повторното използване или споделянето на лична информация с трети страни.

Заплахи за сигурността: Това са вреди от измама или заблуда, които могат да възникнат при фишинг (злонамерен опит за придобиване на чувствителна информация като потребителско име, парола и детайли на кредитна карта, като извършителят приема чужда самоличност при електронни комуникации – бел. ред.) или измами със социално инженерство.

Кибертормоз: Това включва всякаква злоупотреба или тормоз от страна на групи или лица, които изпращат обидни съобщения, лъжат за други хора, преследват лица или разпространяват слухове.

Ниска производителност: Това се отнася до отрицателното въздействие, което използването на социалните медии може да окаже върху работата или академичните резултати.

Снимка : pixabay

„Голяма част от изследванията за използването на социалните мрежи са съсредоточени върху ползите и потенциала им, но ние се интересувахме от цялостното идентифициране на отрицателните въздействия, които са свързани с използването на социалните медии“, казва докторантката и автор на изследването Лейла Борун. „Прегледахме повече от 50 научни статии, публикувани между 2003 и 2018 г. Някои от най-често срещаните отрицателни въздействия включваха психологически вреди като ревност, самота, тревожност и понижена самооценка, както и неща като излагане на зловреден софтуер и рискове от фишинг.“

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!