24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Да си спомним за Георги Георгиев – Гец

georgi georgiev-gec

Винаги ще остане в историята като артистът, който можеше да изиграе комедията и трагедията на живота

[dropcap]Н[/dropcap]а 4 октомври е роден един от най-популярните актьори на миналия век – Георги Георгиев – Гец, познат с ролите си в киното, Народния театър и на малкия екран.

Той е многопластов, органичен и отдаден на работата.

Гец е носител на множество награди, сред които са наградите на Варненския и Московския кинофестивал за ролята си в “Селянинът с колелото“.

Голяма награда “Златна роза“ за филма “Осмият“. Орден “Кирил и Методий“ първа степен и голяма награда “Златна камера“ на Съюза на българските филмови дейци за цялостен принос в развитие на българското кино.

Прякора „Гец“ придобива от колегата си Димитър Бочев, тъй като в родния му край (с. Войнягово, Карловско) така наричали мъжете с името Георги.

В биографичния роман за актьора “Книга за Гец“ неговата съпруга го описва така:

“Той беше неподражаема и противоречива личност – и решителен, и колеблив, и напорист, и плах. Колкото последователен в професията си, толкова хаотичен и небрежен в ежедневието си. Имаше обаче ценности, на които държеше непоколебимо и с възрожденска страст. Не на лъжата, не на лицемерието, не на подлостта и ударите под кръста.“

Георги Георгиев - Гец и Иван Иванов в „Стената“, 1984 г., реж. Емил Цанев.

Георги Георгиев – Гец и Иван Иванов в „Стената“, 1984 г., реж. Емил Цанев.

Получава инсулт по време на представление на пиесата „Ню Йорк, хотел „Плаза“ в гр. Стара Загора на 9 април 1996 г. Закаран е в местната болница. Състоянието му се влошава, изпада в кома. След 3 дни го оперират в София, но се оказва твърде късно. Гец умира на 2 септември 1996 г., без да дойде в съзнание.

Снимки: bulpedia.com, Фейсбук

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!