23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

„Вдъхновение“ за пещерци на 6 октомври

plakat dimka mariichina

[dropcap]П[/dropcap]ещера. На 6 октомври /сряда/ от 17:30 часа, в ХГ „Проф. Веселин Стайков“ ще бъде открита изложба на Елена Арнаудова и Димка Марийчина.

Димка Марийчина е родена на 13.06.1965 г. в град Пещера, където завършва основно и средно образование. Като ученичка изготвя стенлистове и плакати и печели различни конкурси. Има голямо желание да учи архитектура, но вместо това се дипломира като инженер в хранително-вкусовия университет в гр. Пловдив, специалност „Технология на виното и пивото“, където рисуването отстъпва място на чертането. Повечето картини от студентските години подарява на колеги и преподаватели.
Творческият огън затихва заради работа и семейство, но се пробужда с нова сила, когато тя отглежда и възпитава следващото поколение художници – в лицето на дъщеря си Елена Арнаудова, която често кара майка си да започне да рисува отново. Така тя хваща боите, за да изрази себе си на платното. Черпи вдъхновение от изяществото на природата и улавя енергията и красота ѝ в своите картини, затова те носят топлина, спокойствие и опияняващ аромат, с наситени цветове и изразена текстура. Един добър пример, че човек винаги може да се върне към изкуството и таланта, дори след 50.
Eлена Арнаудова е родена на 18.08.1994 г., в град Пещера. Образованието си започва в родния град, продължава гимназия в Пазарджик и завършва Специалност Химия в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. Oще в ранна възраст Елена дава израз на своите чувства и виждания през медиума на комплект маслени бои на майка си – Димка Марийчина. В картините си вплита реалност и въображение, отвеждайки ни в нейния вълшебен, магичен и нежен свят.
Артистичната среда и подкрепа бързо развиват таланта ѝ, а картините намират място в галерията, откривайки самостоятелна изложба едва на 18 години. Пътят ѝ като художник е оценен и през 2017 печели награда за „Особени постижения в областта на изобразителното изкуство и развитието на културата“ в община Пещера.
Костадин Ненков в своята книга „Изобразителното изкуство в община Пещера“ пише за Елена: „Нейният талант изгрява, за да ни свети и озарява с присъствието си“ 2012 – първа самостоятелна изложба „С ТИХА НАДЕЖДА“ галерия „Проф. В. Стайков“, гр. Пещера 2013 – обща изложба на пещерските художници 2014 – втора самостоятелна изложба, „Проф. В. Стайков“, гр. Пещера 2014, 2015 и 2016 – обща изложба на пещерските художници 2015 – обща изложба на пазарджишките художници 2016 – изложба „ПРОБУЖДАНЕ“, галерия „Проф. В. Стайков“ 2018 – самостоятелна изложба „ЖИВОПИС“, галерия „Проф. В. Стайков“ 2019, 2020 и 2021 – Обща изложба на пещерските художници.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!