16 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:10, 25 септември 20211min

Ще има ли помощи заради скъпия ток

tok

Пакети за стимулиране и подпомагане се разглеждат в много страни в ЕС

[dropcap]Б[/dropcap]ългария няма да е изключение в тази тенденция. Когато имаме едни извънредни обстоятелства от гледна точка на ценови нива на базови източници, каквито са електрическата енергия или природният газ, трябва да се потърсят възможности за подпомагане и компенсиране на индустрията основно в този момент, защото те работят на свободния пазар и са най-силно изложени на тази ценова буря. Това заяви в “Нашият ден“  Антон Иванов, енергиен експерт от Българския енергиен и минен форум.

„За домакинствата все още проблемът не е сложен от гледна точка на електрическата и топлинната енергия, но ще се превърне във фактор през зимните месеци, когато ще се наложи преразглеждане на цените.“, допълни той.

Според предложението на подпомагане ще имат право бизнеси, понесли 20% загуби от високите цени.

„Вероятно ще има дебати, там трябва пряко да участват работодателските организации, които имат най-добро наблюдение. Тези дебати са сходни с онези, които се водеха за мярката 60/40.

Ще се продължат мерките, които бяха прилагани във връзка с кризата от коронавирус, но вече по отношение на цените на природен газ и електрическа енергия. Считам, че това е правилният път, технически е разговорът какъв модел да се избере и как точно ще бъде обоснован.

Важното е да бъдат обхванати онези фирми, които реално произвеждат продукт за пазара и понасят съществени щети от високите цени. Внимателно трябва да бъдат прилагани такива механизми, за да не се получи предимство за някой, които нямат принос към цените на пазара.“, каза Антон Иванов.

Той прогнозира, че следващите месеци са зимни, а през зимата обичайно наблюдаваме повишено търсене и съответно повишени цени на ел. енергията. Няма индикации за намаляване на цените на природния газ, не очаквам и промяна на ценовите равнища на ел. енергията, каза експертът.

Не очаквам съществено повишаване спрямо това, което е сега, но и то е доста високо. По-скоро тези ценови нива ще се запазят през зимата, чак през пролетта ще наблюдаваме някакъв обратен процес на нормализация, на търсенето на новото нормално.

 

 

Източник : / https://www.pariteni.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!