29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Продължава почистването на речното корито на Стара река

pochistvane stara reka_1

Акцията не застрашава екологичните норми за възпроизводството на риба

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Продължава почистването на речното корито на Стара река. „Акцията предвижда да се премахнат изхвърлени стари гуми, битови отпадъци, дървесна и храстова растителност, които могат да бъдат предпоставка за критични или аварийни ситуации при обилни валежи през есента, или при топенето на снеговете в началото на пролетта“, каза за Peshteraprim Георги Смилянов.

Паралелно с това, техника и служители на Общинско предприятие  „Чистота и поддържане на общинската инфраструктура“ /ОП „ЧПОИ“/ полагат част от съществуващите инертни материали в основите на речната стена- до сградите в урбанизираната част на Пещера. „Мярката е превантивна и цели безпрепятствено преминаване на водата далеч от основите на обществени и частни сгради“, допълни Смилянов. Почистването се извършва със средства от бюджета на ОП „ЧПОИ“.

Наложително е гражданите да не изхвърлят отпадъци, защото те забентват реката.

„Почистването се извършва извън периода на размножаване на рибната фауна“, каза за Peshteraprim Иван Джинев – председател на ЛРД – Пещера. Според него „Стара река се обитава от речна и американска пъстърва, кефал, мряна и бабушка. Техния размножителен период не е през месеците август, септември и октомври.

Акцията не застрашава екологичните норми за възпроизводство на съответните видове риба“, категоричен е специалистът.

Повече за Стара река – природен дар и богатство за Пещера, може да прочетете ТУК.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!