20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

46-ото Народно събрание отиде в историята

narodno sabranie

Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева от ИТН удари последния звънец за закриване на пленарното заседание, което е и последното за този състав на парламента.
Президентът Румен Радев вече издаде указа за разпускането му от 16 септември и насрочване на нови предсрочни парламентарни избори на 14 ноември заедно с първия тур на вота за президент.

Първото заседание на 46-ото НС беше свикано от президента Румен Радев за 21 юли 2021 година, животът му продължи едва 55 дни и проведе само 26 пленарни заседания.

И въпреки че депутатите се отказаха от традиционната почивка за всеки парламент през август, освен с краткия си живот, този парламент ще бъде запомнен и с липсата на законодателна програма.

Законотворците успяха да приемат само няколко ратификации и актуализацията на бюджета на ДОО, на НЗОК и на макрорамката за тази година.

В последния си ден одобриха и поправките в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, според които Бюрото за защита преминава от контрола на главния прокурор към министъра на правосъдието. Успяха да одобрят окончателно и ратификации по споразумения, с които се даряват и продават ваксини срещу коронавируса с изтичащ срок на годност.

През повечето заседания депутатите от 46-ото НС вместо да приемат закони, изслушваха служебните министри и така запълваха дневния ред в седмичните си програми.

Процедурни хватки белязаха повечето от заседанията, а дори опитен юрист като Ива Митева се затрудни да вади парламентът от правната каша, която депутатите сами забъркваха при няколко от гласуванията в зала.

Освен това скандали, лични нападки и директни обиди белязаха 46 парламент. На шефката на НС често й се налагаше на определя наказания за недопустим език в институцията.

По време на обсъждането на актуализацията на бюджета тя наложи „забележка“ на цели четирима народни представители заради неприлични думи. Това бяха Филип Станев, Тошко Йорданов, Станислав Балабанов от ИТН и Георги Свиленски от БСП. Причината – има ли сватба и годеж между ДПС и ИТН, че г-н Йорданов бил булката, а Филип Станев – шаферката, че партито ще е в Делта Хил при чичо Славчо, някой депутат се държал като мъж с едро тяло и заешко сърце, че БСП е „доста шавлива политическа булка“, че само маймуните помнят три минути и кой бил „палячото на групата“.

Едва ли избирателите ще запомнят малкото свършена работа от 46-ото НС, но споменът за скандалите, обидите и ниското ниво на политическа култура и политическа зрялост ще остане.

Източник: https://www.dnes.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!