11 декември 2023
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В навечерието на Кръстовден сме

krust

На 14 септември Православната църква чества Кръстовден

[dropcap]П[/dropcap]о този повод във всички епархии се отслужва Света литургия.

В нощта на 13-ти срещу 14-ти септември най-много хора се събират в местността Кръстова гора  в Родопите.

Всяка година по това време в манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора се събират вярващи от страната и чужбина. Кръстова гора е свято място, което се свързва от православните християни с многобройни чудеса. Според преданието, те се обясняват с попадналата на това място частица от Кръста Господен.

Кръстова гора е на 1 545 метра над морското равнище над село Борово. До Кръстова гора се стига по пътя Асеновград-Смолян /отбива се на юг след село Бачково/. Мястото е на около 45 км. Южно от Асеновград. Сега вярващите се покланят на един стар кръст, който се намира на върха на хълма на местността и също се свързва с множество чудеса.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и започва гроздоберът.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!