25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Йордан Младенов : Община Пещера ще продължава да инвестира собствени средства и външно финансиране за ВиК сектора

mladenov mrrb sresgta komitova

[dropcap]П[/dropcap]ещера-София. Архитект Виолета Комитова Министър на МРРБ проведе среща с близо 20 Кметове на Общини от шестте Области, които оперират с Общински ВиК дружества. Тези дружества към момента са 100% общинска собственост. Кметовете на Общини изложиха проблемите, доводи и мнения във връзка с присъединяването към Областната ВиК Асоциация. На срещата присъстваше Йордан Младенов- кмет на Община Пещера. Според него влизането в Областната ВиК Асоциация ще доведе до по- висока цена на услугите предлагани от местния оператор. Младенов каза че „ВиК“ Пещера е 100 % Общинско дружество и като такова успява да осъществява своята дейност за доставяне и пречистване на водата, развива и надгражда предлаганите услуги, като се акцентира върху приемлива крайна цена за абонатите. По думите му Общините успели да реновират ВиК мрежите си нямат икономически интерес да влизат в Областната Асоциация към ВиК- Пазарджик поради реална опасност от покачване на цената. Стана ясно че през последните  години Община Пещера е направила изключително много инвестиции във водопроводните и канализационните мрежи и съоръженията на местното дружество. Осигурено е финансиране и съфинансиране за подмяна на вътрешно водопроводната мрежа на територията на гр. Пещера, с. Радилово, с. Капитан Димитриево и с. Свети Константин. В двете съставни села на Общината е извършена цялостна подмяна и изграждане на съществуващата водопроводна и канализационна мрежа. Над 50 % е подменена в гр. Пещера.

Изградени и функциониращи са пречиствателни станции за отпадни в гр. Пещера и с. Капитан Димитриево, които пречистват водите на трите населени места. Младенов подчерта, че към момента продължава реновирането на проблемните участъци по вътрешно водопроводната мрежа по ул. „Иван Вазов“, ул. „Изгрев“ и ул. „Трети март“. Изгражда се нова канализационна мрежа на ул. „Георги Кьосеиванов“ и ул. „Изгрев“.

Община Пещера  кандидатства и спечели финансиране по ПУДООС и към момента се провежда процедура по ЗОП за Реконструкция на улични ВИК мрежи и съоръжения на територията на гр. Пещера на следните улици: „Беглика“, “ Панорама“, „Владимир Рилски“, „Опълченска“, „Стефан Кънчев“, „Чаталджа“, „Христо Ботев“ и ул. „Стара Крепост“. Тези улици са с амортизирана водопроводна  мрежа, която често аварира. Стойността е 2 924 287.22 лв. с ДДС.

Младенов изказа своята убеденост, че ръководството на местната администрация и Общинския съвет са запознати с проблемите на ВиК сектора и всячески се стремят да отговорят на съвременните изисквания.

Тъй като има обособена Асоциация по ВиК на територията на Община Пещера, Младенов очаква от МРРБ да даде мандат на Областния управител да гласува за сключване на договор по Закона за водите с „ВКС“ ЕООД гр. Пещера. Това от своя страна ще разреши КЕВР да разгледа и одобри предложения  Бизнес план 2022-2026 на дружеството, който е съгласуван с Общински съвет- Пещера.

Както и до сега Община Пещера ще продължава да прави инвестиции със собствени средства и привлечено външно финансиране.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!