25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

„Среди зима на мегдана“ вече е част от мобилното приложение „КулинарФест“

keshkek yastie radilovo

[dropcap]Р[/dropcap]адилово. Национален фестивал на кешкека и народните умения и зимния Фестивал „Среди зима на мегдана“ в с.  Радилово вече са част от „КулинарФест“ – първото мобилно приложение за кулинарни фестивали в България на @platform.agora. Налично за сваляне в Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gmail.stani30000.apv2

#кулинарфест #фестивали #българия #culinarfest #bulgaria #bulgarianfood #foodfestival

Първото мобилно приложение за кулинарни фестивали в България вече е факт. „КулинарФест“ (“CulinarFest”) е напълно безплатно за ползване и вече е налично за сваляне в Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gmail.stani30000.apv2

Приложението e разработено от сдружение „Платформа АГОРА“ със съдействието на народни читалища от 17 общини и изследователската работа на етнологът доц. Джени Маджаров от СУ „Св. Климент Охридски“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Целта на проекта „Култура ДОС“ е да стимулира интерес към храната като елемент от националното културно наследство и неговото опознаване и опазване, да представи алтернативни маршрути и различно изживяване на всички, които се интересуват от културно-исторически туризъм в България, да подкрепи местни общности и потенциала им за развитие като кулинарни дестинации.

Наред с календар и програмата на 20 фестивала за автентична кухня, занаяти и традиции, мобилното приложение „КулинарФест“ провокира интерес и с етнографското проучване на кулинарията на фестивалните региони, класификация на фестивалите като принадлежащи към съхранена, обновена или уникална кулинарна традиция, както и представяне на природните, исторически и културни забележителности на фестивалните селища. Потребителите могат да разгледат и богат снимков материал от изминали издания на включените фестивали.

Два кулинарни фестивала се организират и провеждат в с.Радилово, община ПещераНационален фестивал на кешкека и народните умения на 22.09.21 г. и зимния Фестивал „Среди зима на мегдана“, които са групирани в категория „Съхранена кулинарна традиция”, където основно се прилагат стари начини за технологична обработка на продукти и приготвяне на храна, при засилено използване на местни земеделски култури и хранителни продукти. Има познание или на практика се използват традиционни помещения, обзавеждане, стари съоръжения за готвене и съхраняване на храни и зимнина, ползват се предимно стари продукти, макар да има употреба и на нови, стара посуда и съдове за хранене. В тази категория са групирани фестивалите, при които относително по-цялостно, без съществени нововъведения е съхранена и се прилага кулинарната традиция или е добре запазена в колективна памет като общоселищна практика.

Контакт: НЧ „Зора – 1903”, с. Радилово, Марена Вачкова, zora_radilovo@abv.bg

по ваша преценка, ако искате да посочите координати

Мобилното приложение „КулинарФест“ се реализира по проект „Култура ДОС“ с финансовата подкрепа на програма „Културно наследство“, модул „Културни индустрии и културен туризъм“, на Национален фонд „Култура“.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!