29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Над Велинград : Откриха инсталация за предварително третиране на отпадъци

otpadaci velingrad

[dropcap]В[/dropcap]елинград- Ракитово. Инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци бяха открити в местността „ Благовото“ над Велинград. Бе проведена заключителна пресконференция, на която присъстваха Кметът на Велинград със заместниците си и Костадин Холянов, кмет на община Ракитово със зам.-кметовете Кристина Овчарова, Цанко Молов и Ангел Кожухаров, служители, граждани.

Кметът на община Ракитово Костадин Холянов благодари на общинското ръководство на Велинград за положените съвместни усилия за реализирането на проекта, за коректното отношение на велинградска община като водеща организация и допълни, че хората трябва да се научат да събират разделно отпадъците, за да има икономически ефект от новите съоръжения.

Кметът на Велинград д-р Костадин Коев подчерта, че е особено удовлетворен от реализирането на проекта, който е важен и значим за двете общини, тъй като ще намали наполовина количествата от отпадъците, които сега се транспортират в Регионалното депо в Пазарджик и ще отпаднат отчисления за милиони левове.

Двете съоръжения ще обслужват жителите на двете съседни общини. Инсталациите бяха изградени по проект, финансиран по Оперативна програма „ Околна среда“, чието изпълнение стартира през март 2018 г. и приключи през юни тази година, заяви зам.-кметът на Велинград и ръководител на проекта Светла Томова. Финансирането е в размер на 9 673 936 лв., а от общините Велинград и Ракитово съфинансирането е в размер на 2 521 181 лв.

Средствата от Европейския фонд за регионално развитие са в размер на 6 079 841 лв., а от националния бюджет са отпуснати 1 072 913 лв. Общата цел на проекта е да се намалят количествата депонирани отпадъци чрез предварителното третиране, което ще доведе до подобряване качеството на околната среда чрез намаляване на вредните емисии. Проектът предвижда в двете общини да бъдат разположени кафяви контейнери, в които ще се събират зеления и биоразградимия отпадък, които ще се возят до двете инсталации над Велинград.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!