13 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Прогноза поставя България в „горещата“ зона

vreme

България попада в „горещата“ зона – това сочи прогнозата на Accuweather за предстоящата есен

[dropcap]Т[/dropcap]емпературите ще са по-високи спрямо обичайните за есента. Жегите ще са по-осезаеми през първата половина на сезона.

По-съществени валежи се очакват чак в края на октомври и през ноември.

Тогава според метеоролозите от Accuweather ще има условия за напоителни есенни дъждове и повишен риск от свлачища, особено в районите, оголени от летните пожари. До късно през есента по-високите температури ще създават предпоставки за гръмотевични бури и дори градушки, съобщи предаде Нова тв.

Траекторията на циклоните, които атакуват Европа от запад, през есента се очаква постепенно да се изнесе на юг. По този начин страни като Германия, Белгия и Дания, които поеха удара на тежките наводнения през юли, ще се радват на по-спокойна есен с валежи и температури около нормалните за сезона по тези географски ширини.

Най-западните части на Европа – бреговете на Британските острови и Португалия – се очаква да посрещнат есента с бурно време. Благодарение на по-топлата океанската вода повече тропически циклони ще успяват да прекосят Атлантика. От Accuweather посочват, че температурата на повърхността на океана е средно с 1-3 градуса по Целзий по-висока от нормалното. В първата половина на есента подобни бури със силни ветрове и проливни валежи с по-голяма вероятност ще удрят Британските острови, а по-късно през сезона – Испания и Португалия.

През есента се очаква бурно време и в централната част на Южна Европа. Ще има условия за формирането на мощни циклони около Алпите и Северна Италия. Достигайки топлите води на Средиземно море, някои от тези бури ще се превръщат в така наречените медикани с тропически характеристики – мощни ветрове и проливни валежи. Предпоставка за това е повърхностната температура на Средиземно море, която към средата на август тази година в западната му част е с около 1-2 градуса по Целзий над нормалното.

Лятото ще се застои над обширна част от континента и през есенните месеци. От Швеция чак до Европейска Русия времето ще е по-топло от обичайното. В Югоизточна Европа се очакват периоди с горещо време.

Източник: https://www.dnes.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!