24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Четвъртата вълна на пандемията вече е в страната

virus

Последният сценарий, който Витанов е описал, е 3000 новозаразени на ден в края на месеца

[dropcap]Н[/dropcap]арастването на случаите е нещо очаквано и предвидимо за математика от Българската академия на науките проф. Николай Витанов, който беше и математикът на разформирования Национален оперативен щаб.

Последният сценарий, който Витанов е описал, е 3000 новозаразени на ден в края на месеца или началото на септември месец. „Това е песимистичният сценарий“, посочи математикът. Оптимистичният сценарий е за 1500 новозаразени на ден. Имало и апокалиптичен сценарий, който проф. Витанов отказа да съобщи, но той уточни, че тази прогноза касае болниците.

„Засега доминира оптимистичният сценарий, но не е малка и вероятността за другата прогноза. Тогава ни чакат нови висоти“, каза проф. Витанов.

Според него пикът на заразата ще е през септември, като обясни, че при такива резки нараствания на случаите обикновено следва е рязък спад. „Проблемите ще настъпят след средата на август.“

Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите. Защото делта вариантът на вируса е много заразна.

„От пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие“, подчерта още Витанов.

Той очаква скоро на картата у нас да се появят области в оранжево, като става дума за райони в източната част. Ако София, Пловдив, Варна и Бургас се оцветят в оранжево, значи проблемите са започнали, добави проф. Витанов.

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна – около 50%. Последната обаче не била достатъчна срещу делта варианта.

На въпрос при този темп на ваксинация у нас кога ще постигнем т.нар. колективен имунитет от 70%, проф. Витанов посочи февруари месец 2022 г., като обаче уточни, че с времето намаляват хората с достатъчно ниво на антитела, което означава, че на практика можем и никога да не достигнем тези 70%.

 

 

Източник : / https://news.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!