23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков15:34, 26 юли 20211min

На Свети Константин : Два дни споделена радост от красотата на българските народни песни, танци, обичаи

sabor peshtera

Десетки нови приятелства, запознанства и наздравици ще си дадат начало на 31 август и 1 юли

[dropcap]П[/dropcap]ещера. 1 400 участника, 140 изпълнения, 20 танцови състава, 12 дуета, 15 инструменталиста, 60 индивидуални участника и 42 певчески групи ще станат част от най-голямото културно събитие за годината в региона. След прекъсване от една година „Дългата поляна“ над Пещера ще събере стотици посетители дошли да присъстват на V Национален фолклорен събор на народното творчество Свети Константин 2021. Подготовката е съобразена с последните разпоредби на Министерство на здравеопазването.

Стотици любители на българския фолклор от страната ще станат свидетели на народни песни и танци от всички етнографски области. Най-малкия участник е на година и 6 месеца, най- възрастната изпълнителка тази година е 92-годишна жителка на Панагюрище. Сукмани от писани по-писани и от шарени по-шарени, извадени от сандъците и раклите ще грейнат на сцената, безчет хора ще се разиграят – от младо до голямо.

Тази година запазена марка на събора ще бъде възстановката на обреди и обичаи. Ще научим за тайните на побратимяването, ще си спомним за гергьовските обичаи и нрави. Ще бъдат показани традиционни ястия, ще се разучават автентични танци. Десетки нови приятелства, запознанства и наздравици ще си дадат начало на 31 юли и 1 август. Курортното селище ще грее с багрите, песните, с усмивките и с доброто настроение на всички участници.

Решението на кмета Йордан Младенов е да надгражда това утвърдило се през годините събитие. Тази година неговото послание е да превъзмогнем лични страсти и политически различия, „защото ни обединява обичта към българското“. Организаторите на проявата са помислили за всички удобства на присъстващите.

Поставени са допълнителни контейнери за отпадъци, химически тоалетни, тревните площи са окосени, предстои да се извърши повторна дезакаризация. Обособени са паркоместа за автомобили и автобуси. Осигурени са екипи на пожарната, спешна помощ и полицейски патрули. За удобство на пещерци е осигурен безплатен превоз с автобус. Той ще потегли от „Железния град“ в 11:00 часа в събота. Връщането в Пещера е предвидено да бъде в 19:00 часа.

Проверени са електропреносните съоръжения, собствениците на бистра за обществено хранене ще използват за приготвяне на храна само дървени въглища. Помислено е на видно място да бъдат разположени сергиите на дърворезбари, грънчари, кожари, тъкачи и готвачи. Атракция в ранните часове на съботния ден ще бъде Ути Бъчваров, който ще приготви пред съборяните печено прасенце и огромно кюфте. По думите му, „от вкусните ястия ще хапнат 1 000 човека“.

Вечерта е отредена за тържественото запалване на традиционния огън от Кмета на общината. А песните на Здравко Мандаджиев ще подновят  кръшните хора около пламъците. В неделния ден приказката ще продължи до 18:00 часа, когато е предвидено награждаването на участниците, победителите и призьорите от конкурсната програма. Всеки участник ще получи грамота за участие, дипломи. Ще бъдат връчени медали и ГРАН ПРИ за всяка категория и статуетки за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!