16 октомври 2021
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

79 години от рождението на Людмила Живкова
Людмила Живкова Снимка : lupa.bg

lyudmila zhivkova

Наричат я “бяла птица“, “комунистическата принцеса“ и в най-общите постулати на историческата памет тя остава като дъщерята на човека от народа, управлявал България десетилетия наред.

Родена на 26 юли през 1942 г. в село Говедарци, Людмила Живкова си отива от този свят на 21 юли през 1981 г.

Изненадващо за мнозина Людмила Живкова става проводник на духовно учение еклектика. В него има елементи от агни йога, свързано е с психология и различни философии, които се прокрадват в закодираните обръщения от публичните ѝ речи. Някои от тях проповядващи и съществуването на отвъден свят – прецедент и кардинална опасност за социалистическите времена, която би била наказана на секундата при друг. Според някои и в случая с Людмила Живкова наказанието просто е отложено, според други няма нищо мистериозно в смъртта ѝ.

Елена Чаушеску (вляво) с Людмила Живкова през 1977 г.
Елена Чаушеску (вляво) с Людмила Живкова през 1977 г.

Политическа кариера

След смъртта на Мара Малеева, която се противопоставя на издигането на децата си на политически постове, Людмила Живкова прави бърза кариера в партийната и държавна йерархия.

Първо, още през 1971 година, тя е назначена за първи заместник-председател на Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина. Това става, по думите на баща ѝ, след като заедно с „млад кибернетик“ била разработила компютърна система за управление на дейността на това ведомство.

През 1972 година Живкова е преназначена за заместник-председател на оглавявания от Павел Матев Комитет за изкуство и култура, през следващата година става негов първи заместник-председател (1973 – 1975), а през 1975 година замества Матев като председател на Комитета с ранг на министър. През 1976 година става член на Централния комитет, а през 1979 година – и на Политбюро. След влизането ѝ в Централния комитет оглавява създадена специално за нея Комисия за наука, култура и образование, която получава широки правомощия.

Междувременно през 1974 година Живкова се хабилитира, а през 1975 година става председател на Съвета на председателите на творческите съюзи.

На 12 ноември 1973 година Живкова претърпява тежка автомобилна катастрофа на път за летището, където трябва да изпрати Тодор Живков, заминаващ на посещение в Полша. След престой в болницата „Пирогов“ лечението ѝ продължава дълго време в домашни условия. Макар че се възстановява и се връща на работа, инцидентът оказва трайно влияние върху здравословното и психическото ѝ състояние. По думите на личния ѝ охранител Димитър Мурджев, по това време тя започва постоянно да търси „билкари и самозвани лечители“ и отказва всякаква медицинска намеса.

Установява връзки със семейство Рьорих. Известно е това, че често се е допитвала до Ванга, по чието предписание също така е пиела билки.

Гробът на Людмила Живкова в Централните софийски гробища.

Гробът на Людмила Живкова в Централните софийски гробища.
Източник : / https://bnr.bg

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия