29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

На 22 юли Църквата почита паметта на света Мария Магдалина

Мария Магдалина била излекувана от „седем бяса“, вярна последователка на Христос и първа открила неговото Възкресение

[dropcap]М[/dropcap]ария Магдалина била родом от град Магдала, град в областта на Галиея, Палестина, на брега на Генисаретското езеро. Исус Христос среща Мария Магдалина (още Магдалена), която е вече излекувана от тежък недъг, обозначен в Библията като „седем бяса“, по време на проповедите му в Галилея. Тя пристъпила към него, разказала историята си и поискала от него да му служи в земния път. Оттогава Мария Магдалина била неотклонно с него, помагала му в общуването с хората и го следвала пламенно, повече дори от самите апостоли, затова е наречена още „равноапостолна“.

Когато заловили Исус и го приковали, тя и св. Мария Богородица не се отделяли от кръста, а в последвалите събития взима ключова роля. Тя и още няколко жени мироноски решили да отидат в неделя след смъртта на Христос да помажат тялото му. Мария Магдалина отишла първа и какво да види – камъкът бил поместен, а гробът – празен, само дрехите, с които било завито тялото, били в пещерата. Пред нея се явили ангели и самият Христос, който й казал „Не се допирай до Мене, защото още не съм възлязъл при Отца Си.“

Завтекла се тя да каже на останалите, на апостолите, и първи с нея се върнали Йоан и Петър. Всички признали, че тялото Христово липсвало, а той се явил на учениците си и им казал, че в възкръснал в името на спасението на всички хора и те трябва да се радват. Новината бързо се разпространила през цялата Светла седмица.

Мария Магдалина тръгнала със сестрите на Лазар – Марта и Мария, към Рим и й се отдал случай да се срещне с император Тиберий I. Тя му подала едно червено боядисано яйце с думите: „Христос Возкресе“. Галилейците имали обичай да подаряват боядисани яйца за личен празник или Нова година, но Магдалина избрала червеното яйце, носещо цвета на Христовата кръв. Оттогава започнал обичая на Великден да си подаряваме боядисани яйца и първото, за здраве на дома, да е червено.

Мария Магдалина прекарала края на дните си в Ефес, където помагала на св. Йоан Богослов в делата му и до края на дните си пламенно проповядвала Словото и помагала на бедните. Тя не бива да се бърка с грешницата Мария Магдалена, която Исус изцерил в дома на Симон Фарисея, която се покаяла в нозете му и той опростил греховете й.

На 22 юли имен ден празнуват Магдалена, Мария Магдалена, Магдалина, Магда, Магдален, Меглена, Миглена, Маги


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!