23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Църквата в Дорково има храмов празник

curkva sv ilia dorkovo

Църквата „Свети Пророк Илия“ в Дорково чества своя храмов празник

[dropcap]Р[/dropcap]акитово. Строежът на църквата започва през 1926 г. по инициатива на кмета Ангел Нисторов и свещеник Фоти Минов, преселник от село Клепушна, Серско. Една част от средствата за построяването на църквата са осигурени от Общината, а друга част, както и доброволен труд, са от местното население – българи, армъни и помаци.
Архитект е Костадин Мумджиев, а планът на църквата представлява умалена форма на катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София. Открита е през есента на 1928 г. До 1931 г. в нея служи свещеник Фоти Минов.
Представлява кръстокуполна църква с абсида на изток и камбанария, в която има две камбани. Голямата камбана е дарение от Щерю Караманов. Дължината ѝ е 20 m, ширина – 13 m и височина – 20 m, с площ – 265 m2. Централният купол е с четири полукръгли свода. Източната страна на наоса завършва с олтар с един престол, а западната част с емпория.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!