20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

И до днес : 48 дни селището Свети Константин над Пещера е място за отдих

kurort stara_6

[dropcap]П[/dropcap]ещера. От 12 юли започна курортният сезон на Свети Константин. Стародавната традиция вилното селище да се изпълва с хора трае до 28 август- Успение на пресвета Богородица, когато обикновено започват дъждовете и се захлажда. Б.р. / На 15 август 2021 отбелязваме Успение Богородично. Поместните (автокефалните) църкви, които са все още с Юлианския календар, празнуват на 28 август.

Знаете ли, че гостите на курорта и пещерци организирали сами забавленията си? Всяка поляна ставала средище на вечерен огън около който се изнасяла богата музикално-литературна програма от курортистите. В съботните и неделните дни събитието се превръщало в своеобразна надпревара коя местност ще накладе по-голям огън.

По данни на Пещерската община през 1942 година на курорта има общо 306 вили, полувили и бараки, от които 203 на пещерски граждани /66%/, останалите са на граждани от Пловдив, Татар Пазарджик, Хасково, София, Бургас и други. Сводката показва, че курортът е посетен от 650 семейства с 2 700 души. През 1953 г. има 83 масивни вили и около 150 дървени бараки.

От 1958 година започва изграждането на хотел и ресторант, сладкарница и магазин по проект на арх. Петър Каракънев /1906-1986/. През 1972 г. на мястото на рухналата сграда на братя Колевчеви, започва строителството на бивш хотел „Виктория“, кръчма и магазин.

Здравно хигиенното осигуряване се осигурявало от един фелдшер и един метач, а обществения ред и спокойствие от двама полицаи.

От 1967 г. започват да се провеждат ежегодни събори, на които участват стотици граждани и гости. От 1968 до 1970 година пътят от Пещера до селището се асфалтира на два етапа. Първо до местността „Кулата“, след това до „Дългата поляна“.

През 1979 г. вече се наброяват 412 частни вили, хотел с ресторант, сладкарница, магазини за хранителни, промишлени стоки, месо, мляко, плодове и зеленчуци. Курорта става известен с пионерските си лагери и почивните станции : Промкомбинат „Чико“, Обувен завод, Дървообработващ завод „Антон Иванов“, РПК „П. Велев“, Съюз на ТПК. Започва да се работи нов идейно застроителен план на курорта.

И до днес остава нагласата курортът да се обитава предимно от възрастни хора и деца.

 

*Използвани са справки от книгата Енциклопедичен речник Пещера на Анастас Б. Пунев


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!