25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Петрови заговезни са

postni hrani

В неделя – на 27 юни, се падат Петрови заговезни, които предшестват Петровия пост и Петровден

[dropcap]П[/dropcap]разникът известен още и като Вси Светии е последния ден преди Петровите пости, когато може да се консумира месо.

Това е последният ден, в които християните могат да ядат яйца, месо, мляко и млечни продукти, тъй като следват пости до Петровден.

В дните без сряда и петък, се разрешава консумацията на риба.

Петровият пост се нарича още „Апостолски“, а навремето – „Пост за Петдесетница“ по примера на апостолите, които, след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят.

Постът, който започва в деня след Неделя на Всички светии и предшества апостолския празник, припомня страданията на първите християни и различните християнски служения. Очиствайки сърцето си с пост, човек става по-способен да възприема благодатните дарове и с Божия помощ да отстоява на изкушенията.

Затова след светлите и радостни дни на Възкресение, Възнесение и Петдесетница Църквата е установила да се отдаваме на пост. Продължителността на Петровия пост е различна.

Започва винаги от неделята след Петдесетница – Неделя на Всички светии, и завършва в деня преди двата най-големи апостолски празници – 29 юни, когато се честват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни – Събор на светите дванадесет апостоли.

Петрови Заговезни през следващите няколко години

Петрови заговезни през 2021 година е на 27 юни
Петрови заговезни през 2022 година е на 19 юни
Петрови заговезни през 2023 година е на 11 юни
Петрови заговезни през 2024 година е на 30 юни
Петрови заговезни през 2025 година е на 15 юни

Имен ден празнува Панайот.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!