18 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Учениците от 7 и 10 клас се явяват на национално външно оценяване по български език

uchenici

Пещера. В 7,50 ч. в Министерството на образованието и науката ще бъде изтеглен един от двата изпитни варианта за седмокласниците. Националното външно оценяване на седмокласниците ще започне в 9 часа, ще се проведе в близо 1 700 училища и ще обхване почти 60 хиляди деца.

За първи път през тази година ще бъдат проверени знанията и в 10 клас. Изпитът започва час по-рано в хиляда училища за 52 хиляди ученици.

Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ за самоличност. Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една залата ще работят не повече от 10 деца. Подготвени са и помещения за карантинирани ученици.

Изпитът в 7 клас е в две части и е с продължителност 150 минути. Десетокласниците ще имат 90 минути за работа.

Учениците ще могат да ползват химикалка с черно мастило, молив и гума. Те ще могат да напуснат изпитната залата и училищната сграда след първите 60 минути след началото на изпита, в случай, че са приключили и че са предали изпитната си работа.

В петък за седмокласниците и десетокласниците предстои национално външно оценяване по математика.

Срокът за обявяването на резултатите от всички изпити  е 28 юни.

В ПЕЩЕРА :

На 16 юни в 8 часа започва НВО по български за завършващите първи гимназиален етап, а в 9 часа стартира националното външно оценяване ( НВО ) за кандидат-гимназистите. На 18 юни в същите начални часове е насрочено НВО по математика.

На 16.06.2021г НВО по Български език и литература за VІІ и Х клас

На 18.06.2021г НВО по математика за VІІ и Х клас

от ОУ,,Петко Рачов Славейков”-33 ученици от VІІ клас

от ОУ,,Св.Патриарх Евтимий”-39 ученици от VІІ клас

от СУ,,Св.Климент Охридски”- 39 ученици от VІІ клас   и  22 ученици от Х клас

от Об.У,,Любен Каравелов”  -36 ученици от VІІ клас и 16 ученици от Х клас

от ПГХВТ,,Атанас Ченгелев”  – 44 ученици от Х клас

VІІ клас БЕЛ

Системата от задачи по български език се определя от задължителното учебно съдържание, включено в учебните програми от V до VII клас, като се прилагат знанията и уменията, придобити в обучението до VII клас включително. Системата от задачи по литература се определя от задължителното учебно съдържание, свързано с творби от българската литература и включено в учебните програми за VI и за VII клас. ‒ Изпитът от НВО е писмен. ‒ Равнището на компетентностите на седмокласниците се проверява чрез тест с общо 26 задачи. ‒ Времетраенето е 150 минути, а за учениците със специални образователни потребности e до 80 минути над определеното време.

VІІ  клас математика

Системата от задачи по математика се определя от задължителното учебно съдържание, включено в учебните програми от V до VII клас, като се прилагат знанията и уменията, придобити в обучението до VII клас включително. – Изпитът от НВО е писмен. – Равнището на компетентностите на седмокласниците се проверява чрез тест с общо 23 задачи. – Времетраенето е 150 минути, а за учениците със специални образователни потребности e до 80 минути над определеното време.

 НВО по български език и литература в Х клас-равнището на компетентностите се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи; ‒ времетраенето е 90 минути, а за учениците със специални образователни потребности – допълнително над определеното време. Задачите са с избираем и с кратък свободен отговор по български език и задача за редактиране за установяване на степента на постигане на  очаквани резултати, определени в Държавен образователен стандарт за общообразователна подготовка за първия гимназиален етап и в учебните програми за VIII клас, за IX клас и за X клас

Математика Х клас

Равнището на компетентностите се проверява писмено чрез тест с общо 17 задачи; – времетраенето е 90 минути (два слети учебни часа), а за учениците със специални образователни потребности – допълнително над определеното време.

Системата от задачи по математика се определя от задължителното учебно съдържание, съгласно утвърдените учебни програми по математика от VIII до X клас като се прилагат знанията и уменията, придобити в обучението до X клас включително.

Диана Балканджиева- главен експерт,,Образование”


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!