15 юли 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пръстеновидно слънчево затъмнение на 10 юни

slunchevo zatymnenie

В четвъртък предстои красиво пръстеновидно слънчево затъмнение, което ще бъде видимо от северното полукълбо на Земята, в пояс, който се простира върху 500 километра от Канада до Сибир, съобщават световните медии.

Явлението ще достигне максималната си фаза на 10 юни в 13:42 часа българско време, но за съжаление няма да може да се наблюдава от нашата страна.

На него ще могат да се насладят жителите на Северна Канада, Гренландия и Източна Русия.

Пръстеновидни слънчеви затъмнения се случват когато Луната е близо до апогея на своята елиптична орбита (когато тя е най-далеч от Земята). При такава ситуация, когато тя е във фаза Пълнолуние, ние я виждаме по-малка от обикновено. Съответно при затъмнение тя не успява да закрие Слънцето напълно.

Така се получава красивото явление, при което периферията на слънчевия диск се вижда като тънък ярък пръстен около естествения ни спътник.

През 2021 г. предстои и частично слънчево затъмнение в началото на декември, но за съжаление то също няма да бъде видимо от България.

 

 

Източник : / https://www.sinoptik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!