25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Злато и сребро за децата от ЦПЛР-ОДК от Национален фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ 

medali cplr shiroka luka

Децата от ЦПЛР-ОДК донесоха куп медали от участието си в Национален фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ 

[dropcap]К[/dropcap]ултурното събитие събра талантливи деца от цялата страна, които пяха и танцуваха на 5 и 6 юни в Широка Лъка. Представителите на ЦПЛР-ОДК Пещера, с ръководител Здравко Мандаджиев се представиха блестящо и успяха да впечатлят журито в категориите “Народно пеене”, “Вокални групи” и с “Песните на Валя Балканска” сред 322 участници.

За отличното си представяне те бяха наградени с 6 златни медала, 4 сребърни и една поощрителна награда. Отличените млади таланти са : 

Секстет “Шарения”, Теменужка Димитрова, Мариян Кабаков, Чидем Пашова, Теодора Ненкова, Мина Душева, Йорданка Лабова, Добромира Банкова, Калина Иванова и Гергана Трампелова, която получи поощрителна награда.
Всяка година разделът „С песните на…“ е отреден на известен фолклорен изпълнител. През 2021 г. той е посветен на народната певица Валя Балканска, спечелила популярност с песента „Излел е Делю хайдутин“. Песента е включена в златната плоча на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.
В този раздел от песенния конкурс наградата бе отредена за Добромира Банкова.

Организатор е Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, с подкрепата на Министерството на културата, Община Смолян и кметството на Широка лъка. Събитието е включено в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2021 г.

Конкурсът има за цел да съхранява и популяризира уникалността на българския музикален и танцов фолклор, да даде възможност за изява на малки и големи и да се превърне в място за среща на традициите от различните краища на България, за да се представи богатството и пъстротата на българския фолклор.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!