28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Розопроизводители обявиха, че ще прибегнат до унищожаване на полета с маслодайна роза

rozi

Розопроизводители обявиха, че тази година няма да събират розов цвят и ще прибегнат до унищожаване на дългогодишни полета с маслодайна роза

[dropcap]Ц[/dropcap]ените, които са обявени към този момент, са за около 1,60лв. за килограм набран розов цвят. Това според производителите ги обрича пред фалити, предаде Нова тв.

Те нямат възможност нито да платят на берачи, нито да поддържат дългогодишните масиви със символа на България маслодайната роза „Дамасцена“. Розата вирее най-добре в България – това е причината този продукт да е толкова скъп, но и много труден за поддържане.

Розопроизводители коментираха, че цената, която тази година ще бъде дадена, е унищожителна, тъй като това означава, че берачите ще получат по около лев. Затова те възнамеряват да унищожат полетата с маслодайна роза.

Хората твърдят, че от 4 години цената на маслодайната роза пада, а през тази година е достигнала „унищожителна“, според производителите, цена.

От Института по етерично-маслени култури преди месец обявиха, че директните разходи за производството на килограм розов цвят е 2,04 лв.

Източник: https://www.dnes.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!