26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

И. Копралев : Живеем далеч от тук, идеята да помогнем на местната група е завладяваща кауза

pochistvane stara reka_1

Инициативата на риболовно сдружение „За Стара река“ ще обедини активни и зелено мислещи граждани и организации в Пещера, сигурни са все повече жители на града

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Припомняме, че на 8 май около сто човека се включиха в акцията за почистване на отпадъци от шосето и коритото на Стара река. Благородното дело на инициаторите беше подкрепено от „Биовет“ АД и Община Пещера.

Разказите на участниците за стройната организация и съпорт от страна на тези съмишленици накара съгражданите ни да проявят интерес към стореното и да искат допълнителна информация. До нас вече достигат идеи и предложения за други подобни мащабни прояви.

Намерението да се въвлекат местни общности, ученици и доброволци, фирми, партньорски организации и граждани, които да правят почиствания поне няколко пъти в годината набира скорост, а проявата на нетърпимост срещу хората замърсяващи околната среда умишлено се увеличава.

Да ангажират хората със заобикалящата ги среда – почиствания с цел насърчаването на разделното събиране на отпадъци и убеждаването им че рециклирането има смисъл разказват:

Весела Хамамджиева – доброволец

от гр. Пещера

„Научих за провеждането на акция за почистване на Стара река от социалната мрежа. Не беше трудно да намеря информация за деня и часа на събитието. Участвала съм на доброволни начала и в други подобни инициативи и ги намирам за изключително актуални и навременни. Всеки ден закъснение и пасивност от наша страна носят преимущество на онези, които замърсяват. Отпадъците стават все повече. Положението може да излезе извън контрол.“ Според Весела е дошло времето в което самоконтролът и съзнанието трябва да вземат превес. Като млад човек е посещавала други страни, където е била впечатлена от чистотата и начинът на устойчивия начин на живот. „Не разбирам как там се съобразяваме с изискванията. Връщайки се тук забравяме и я караме по нашенски. Може би липсват сериозни санкции за нарушителите, както и санкциониращи органи.“

Иван Копралев – доброволец

от гр. Пазарджик

Иван, съпругата му и кучето Лъки са родом от областния град но живеят в столицата. Въпреки това милеят за състоянието на природата и редовно вземат участие в екологични мероприятия. „Аз съм един от представителите на Частно сдружение „Нилет“ – Велинград. Това което правим не е самоцел а опит да внесем справедливост към околната среда. Ние сме част от всичко това и трябва да пазим хармония. Наблюдавам, че все повече съмишленици попълват редиците ни. Явно съзнанието се променя. Това ни носи надежда, че сме поели по правилен път. Живеем далеч от тук, но идеята да помогнем на местната група е завладяваща и за нас е кауза“. Според Иван, подобни прояви трябва да бъдат добре огласени и налагани като модел на съзнателно човешко отношение в социалните мрежи, за да правокират вниманието на останалата част от обществото. „Виждате, че това сметище е концентрирано. Ако се вгледате в банкетите около пътя е още по- страшно. Кенчета, неразградими чаши от кафе, найлонови торбички и чинии, опаковки от храни… това се изхвърля по време на движение от пътниците в автомобилите. И по- трудно се чисти. Но сигурен съм, че ще успеем да променим мисленето на българина. Иска се постоянство“, казва Иван.

Николай Варсанов- доброволец

от гр. Пещера

„Аз съм турист – човек, планинар, за мен е важно планината да е чиста. Когато хората, които обичат планината са в нея, те не оставят отпадъци. Там едно фасче не можеш да видиш. Но има други, които изобщо не се интересуват от този проблем и ето го резултата – кочина. Дойдохме заедно с приятели, които също като мен смятат, че трябва да се включим, защото за нас чистотата на природата е важна.“ – каза Варсанов.

 

Целта на тази акция е опознаване, споделяне и емоционално обвързване на хората с пространствата на които живеят, както и оформяне на бъдещата визия и грижата за тях. Амбицията на първите е примера да бъде последван и от други. За да оставим след нас нещо, от което биха се гордели децата и внуците ни.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!