24 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

НС прие промени в Изборния кодекс

National assembly Bulding

Броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии ще се предава онлайн

[dropcap]Н[/dropcap]еограничен брой на избирателните секции в чужбина, 100-процентно машинно гласуване в избирателните секции с над 300 души, нов и намален състав на Централната избирателна комисия, видеонаблюдение при броенето на бюлетините.

Това гласуваха окончателно депутатите през близо 14 часовия парламентарен маратон в четвъртък. Дебатите по промените на Изборния кодекс продължиха през целия ден и приключиха малко преди 23.00 часа.

Беше премахнат лимитът от 35 избирателни секции в страни извън Евросъюза.

Съставът на Централната избирателна комисия се намалява от 20 на 15 членове и ще се назначава от президента въз основа на предложения на парламентарните партии.

Депутатите приеха и възможността да се обжалват решенията на ЦИК в тридневен срок пред съответния административен съд. Според приетите текстове съдът разглежда жалбата и се произнася по нея в срок от три дни, като решението на съда може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Народните представители приеха окончателно да има гласуване само с машини в избирателните секции с над 300 души. До гласуване с бюлетини ще се стигне само при технически проблем.

Редът и условията, по които ще се провежда видеонаблюдението, ще се определят от ЦИК, а техническото осигуряване се възлага на Министерския съвет.

Няма да има район „Чужбина“, тъй като не бе приета методиката, по която ще става районирането.

В същото време депутатите решиха, че няма да има гласуване по пощата зад граница. Отхвърлено беше и предложението за въвеждане на експерименталното дистанционно електронно гласуване на президентските избори.

Народните избраници също така приеха пропорционалната избирателна система за избор на народни представители да се прилага до провеждане на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон.

Това бе направено по предложение на депутатите от „Има такъв народ“ Ива Митева, Виктория Василева и Тошко Йорданов.

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ от текста да отпадне думата „редовни“. А това на практика означава, че пропорционалната система няма да важи и след евентуални предсрочни избори.

Така, макар в Изборния кодекс да не се предвижда изрично въвеждане на мажоритарен вот, депутатите спориха „за“ и „против“ тази идея.

От ГЕРБ настояха мажоритарно гласуване да се въведе веднага и обвиниха „Има такъв народ“, че се отмята от предизборно обещание. От БСП пък бяха категорични, че подобна система е неприложима в български условия.

Депутатите също така решиха, че карантинираните заради коронавируса ще могат гласуват с подвижна урна на мястото, на което са в изолация, независимо дали имат настоящ адрес там, като ще могат да подават заявления и в деня на вота.

Жителите на селата с нас 100 души ще могат да избират кмет. Досега ограничението беше за селища с население от над 350 души.

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!