27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Маратонът на четене –триумф на книгата

chitalishte razvitie

За втора поредна година XVI Маратон на четенето 2021 г. се проведе при ограничителни мерки и с повече онлайн събития

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Приключи  XVI Маратон на четенето 2021 г. , който започна в Деня на детската книга – 2 април (рождения ден на Х.К. Андерсен и продължи до 23 април (Международния ден на книгата и авторското право).

За втора поредна година той се проведе при ограничителни мерки и с повече онлайн събития.

Библиотеката при НЧ“Развитие-1873“   се  включи с мероприятия под знака на вечната идея за любовта към четенето, любовта към знанието и личното усъвършенстване.

На 2 април библиотеката поздрави своите малки читатели с едно филмче от детството на техните родители –„Лошата катеричка“.

На 7 април гости на библиотеката бяха и младежи от Кризисен център-Пещера, които са редовни и ревностни читатели. С тях четохме разкази и стихове по избор, получихме любопитни отговори на въпроси, които ни карат да се замисляме.

Маратонът продължи и в детските градини и училища с четене на приказки на Андерсен , Джани Родари и други любими творби.

В библиотеката доброволци от Детския отдел – – Шохрет Халибрямова, Айсел Изет  и Мария Пандова четоха приказки за Хитър Петър на по-малките читатели.

Връчиха се първите читателски карти на учениците от първите класове в града , откривайки пред тях  прекрасния и вълнуващ свят на книгите .Осмокласници от ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ и  СУ „Св.Климент Охридски“, официално бяха регистрирани като читатели в отдел „Възрастни“ на Библиотеката.

В състезанието, което се проведе те показаха добра обща култура и стремеж за натрупване на повече знания и полезна информация.

Очакваме ви в Библиотеката винаги  прекрасни млади хора !

Желаем им да се уверят сами , че „няма по-евтино развлечение и по-продължително удоволствие от четенето “ , че образованието върви ръка за ръка с четенето на книги.

В Маратона на четенето с видео записи с четения на разнообразни произведения се включиха автори, издателства, общественици, деца, читатели, чужденци.

Спаска Тарандова- изпълнителен директор на фондация“Глобални библиотеки-България“ се включи с четене на приказката „Тримата космонавти“ от Умберто Еко във видеоклип в Маратона на четене на Библиотеката ни.

Спаска Тарандова

В навечерието на Международния ден на книгата и авторското право библиотеката представи писателката Здравка Евтимова в една вълнуваща  среща- разговор онлайн. Авторката , която казва откровено „…Свободата е да работим онова, което обичаме и желаем. Да можем да пътуваме и да се чувстваме равни и достойни при общуване с хора от други националности. Да прогоним от себе си мисълта – ние сме Бай Ганьо, ние сме боклуци. Напротив – да знаем, че сме българи и да действаме така, че думата българин да бъде синоним на високо качество, на високи умения, на талант. Това е свободата, за която ежедневно трябва да воюваме с труда си…“      

В Маратона на четене се включи Златка Златанова с разказа на Здравка Евтимова „Кръв от къртица“.

Златка Златанова

Проведе се и онлайн викторина с видеоклипове в „В света на книгите“ за първи път на страницата на група Пещерци в социална мрежа Фейсбук. Тя бе посветена на Международния ден на книгата и авторското право, включвайки въпроси за автори, творби, герои. Проведена  бе със съдействието на Мария Джуркова- създател на Възрожденско приключение.

Мария Джуркова

За всички , които се включиха във викторинатата, правилните отговори и награди за най- активните участници ще бъдат обявени на 26 април.

И да не забравяме, че  четенето на книги крие  из страниците им по нещо ново за нас. Нови култури и места по света, извличане на поуки от чужди грешки .Консумирайки мъдростите на авторите , ние актуализираме знанията, които никои не може да ни отнеме. Всяка книга храни мозъка с множество информация, която ни прави по-мъдри , по-подготвени  и креативни за приключението, наречено живот.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!