02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Цветница е!

cvetya

На този ден празнуват Цветан, Върбан и всички с имена на цветя

[dropcap]П[/dropcap]равославната църква почита един от големите християнски празници – Вход Господен в Йерусалим.

Дни преди своята Кръстна смърт Иисус Христос е посрещнат тържествено в свещения град от множество хора с палмови клони и цветя. От тук е и традицията да се раздават осветени върбови клонки на празника, популярен като Цветница или Връбница.

В народната представа празника се възприема празник на цветята, раждането на нов живот, младостта. На този ден, както и Лазаровден момите отвоюват своето място в живота.
На този ден се ходи на църква с цветя и върбови клонки. На тръгване всеки взема от осветените в църквата цветя и ги носи в дома си, като ги поставя под иконата. Осветените цветя се използват за баене против уроки и болести на децата и животните.
Символите на празника са цвете и змей.
  • цвете – символ на пролетта, растежа и красотата, на младостта и радостта. В българската народна песен са възпети различини цветя: божур, ружа, трендафил и др. Едни цветя са лековити, други момински или магически.
  • Лековити – божур, иглика, невен – пазят от лоши очи и уроки. Червеният цвят на божура се свързва със здравето и младостта.
  • Магьоснически – тинтява, росен, перуника, омайниче и други, разделят, отбраняват или привличат. В библейската символика цветята са знак за преходност, надежда за възкресение, за вечна пролет. Често се свързват с определен светец.
  • змей – обикновено живее в горите, пещерите, вън от селото, в езеро или извор. Змеят лети в облаците и е символ на тъмнината и небето, дъжда и водата. Притежава голяма сила – с едно духване изважда и най-големите дървета, отнася любимата си. Змеят се влюбва в най-личната мома, но я прави нещастна, защото независимо дали ще я отнесе от хората или ще я остави сред тях тя умира. Той използва прикрието на нощта и тогава се явява като красив момък. На залюбената от змей девойка не се позволява да се къпе, реши, да се пременява, да ходи на хорото и кладенци. Тя може и знае всичко, но нищо не казва, защото змеят и е забранил. Ако змеят разбере, че родителите са решили да омъжат девойката, той я отнася със себе си и повече никой не я вижда. Смята се, че сватбата със змея е равна на смъртта.Любовта на змея трябва да се лекува: чрез пиене на „змеева билка“, баене, да се прекадява с билки.Залюбените от змей мома или момък не живеят дълго. Змеят също може да закриля и да помага на хората. Ако някъде настъпи дълга и мъчителна суша, значи че в околността се е заселил чужд змей. През нощта мъжете от селото в пълно мълчание и голи обикалят селото и търсят змея. Накрая се къпят в реката.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!