01 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков12:54, 19 април 20211min

Uber идва в България?

taxi

Компанията за споделено пътуване Uber може да се завърне в България

[dropcap]Т[/dropcap]ова ще стане възможно благодарение на предложение за допълнение и изменение на Закона за автомобилните превози, внесено от депутатите от Демократична България, Атанас Атанасов и Христо Иванов, предава вестник „24 часа“.

Промените няма да ощетят традиционните таксиметрови услуги в полза на споделеното пътуване, тъй като всички ще трябва да спазват общите регулации у нас, сочи предложението. Предвижда се колите, които работят на повикване чрез онлайн приложение, нито да могат да качват пътници от улицата, нито да имат право да чакат на стоянки редом с останалите таксита.

Uber работи за кратко у нас в периода 2014-2015 г., но преустанови дейност в резултат на решение на Комисията за защита на конкуренцията, което твърдеше, че компанията функционира в условията на нелоялна конкуренция.

Подобни премеждия Uber имаше в почти всички държави в Европейския съюз, тъй като моделът на работа заобикаляше местните регулации. Така през 2017 г., Съдът на ЕС излезе с решение, че Uber е транспортна фирма. Това промени правилата на играта за компанията, която бе принудена да се съобразява с всички регулации, които засягат традиционните таксиметрови услуги.

Към днешна дата, Uber и други подобни компании за споделено пътуване, оперират в някои от по-големите градове из Европа, но често не предлагат пълното си портфолио от услуги поради бариери поставени от местното законодателство на всяка една страна. 

Навлизането на Uber на пазара в миналото доведе до масови протести от страна на таксиметровите шофьори по света и у нас, тъй като услугите за споделено пътуване засягат пряко тяхната дейност, намалявайки пазарния им дял.

 

 

Източник : / https://www.expert.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!