27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

51 години от разпадането на “The Beatles“

“The Beatles“

На 9 април през 1970 Пол Маккартни обявява официално разпадането на легендарната група “Бийтълс“.

[dropcap]П[/dropcap]рез 1969 г. напрежението и неразбирателството в групата се засилва. Все по-ясно започват да се открояват различните характери. По това време Джон Ленън среща и Йоко Оно. Някои среди обвиняват нея и я сочат като причина за разпадането на групата, но истината е, че отчуждението вече е започнало.

Септември 1969 г. Джон заявява на групата, че напуска. Останалите успяват да го убедят да не го обявява публично, докато не излезе последният албум на групата.

Разпадането на “Бийтълс“ е обявено през април 1970 г., месец преди да излезе последният им, може би най-успешен албум – Let it be, и  документалният едноименен филм. Маккартни не е доволен от много от песните, смята ги за незавършени и се опитва да спре албума, но неуспешно.

Официално, със съдебни документи, групата престава да съществува на 31 декември 1970 г.

Бийтълс (на английски: The Beatles) е британска поп/рок група, създадена през 1960 г. в град Ливърпул, Англия. Основни и постоянни членове на състава са: Джон Ленън (1940 – 1980), Пол Маккартни (1942), Джордж Харисън (1943 – 2001) и Ринго Стар (1940). Групата е смятана от мнозина за най-популярния музикален акт в историята на музиката, повлияла развитието на поп културата, и един от най-ярките символи на контракултурата през 60-те години на XX век. Бийтълс са най-продаваната музикална група в историята с 600 милиона продадени копия в света.

Преди основаването на Бийтълс, Ленън, Маккартни и Харисън свирят в групата „Куоримен“, която след множество промени на имената, се спира на името „Бийтълс“. Новата група гради своята репутация с участия в клубовете на Ливърпул и Хамбург в периода от 1960 до 1963. По това време техен басист е Стюарт Сътклиф; на барабаните се изреждат различни членове, като най-дълго се застоява Пийт Бест, сменен от Ринго Стар малко преди записа на първия сингъл на състава. Корените на Бийтълс започват от скифъл, бийт и рокендрол музиката, популярни във втората половина на 1950-те. Мениджърът Браян Епстайн оформя рок групата като професионален състав, насочен към поп звученето, а продуцента Джордж Мартин разработва студийните им записи. За кратко време бандата пожънва огромна популярност и на острова се появява така наречената „Бийтълсмания“. Славата на групата минава и отвъд океана, където през 1964 г. повеждат „Британската инвазия“ – налагането на английски рок групи на американския поп пазар. Тяхната популярност е съпътствана с участието на два игрални филма. През 1966 г. Ленън предизвиква международен скандал, обявяващ своята група за „по-популярна от Иисус“.

След средата на 60-те музиката на бандата придобива по-сложен характер, експериментирайки с различни жанрове като фолк, психеделичен рок и хард рок; включват и елементи от класическата музика, авангардната музика и дори индийската народна музика. Някои от членовете се увличат по хиндуизма и източните философии.

Бийтълс прекратяват концертните си участия от 1966 г. и се ориентират към работата в студио, което ражда редица иновативни албуми: „Rubber Soul“ (1965) „Revolver“ (1966), „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ (1967), „The Beatles“ (наречен „Белия албум“) (1968) и „Abbey Road“ (1969). През 1970 г., след излизането на последния им албум „Let It Be“, групата се разпада и всеки от тях започва успешна солова кариера. Ленън е застрелян през 1980 г. в Ню Йорк от вманиачен фен, а Харисън умира от рак на белия дроб през 2001 г. Останалите живи членове на Бийтълс – Маккартни и Стар – продължават музикалните си кариери.

„Ливърпулската четворка“ или „Удивителната четворка“ (както често са наричани Бийтълс) са най-продаваната музикална група в историята с продадени над 600 милиона записи в света. Те притежават най-много номер едно албуми в британските класации и продават повече сингли от който и да е изпълнител от острова. Позовавайки се на „АЗИА“, Бийтълс са най-продаваните музикални изпълнители в Америка с общо 178 млн. продадени копия.

През 2008 г. групата оглавява класацията на Билборд за най-успешните изпълнители на всички времена, участвали в листата „Hot 100“, като до 2016 г. те държат рекорда за най-много номер едно хитове в „Hot 100“. Съставът заема първо място и в списъка на списание „Ролинг Стоун“ от 2004 г. на „100-те най-добри изпълнители на всички времена“.

Бийтълс получава десет награди „Грами“, една награда „Оскар“ за „най-добра оригинална песен от филм“ и 14 награди „Айвър Новело“. Цялата бандата е включена в Залата на славата на рокендрола през 1988 г., а всеки от членовете поотделно е приет индивидуално в периода от 1994 до 2015. Също така Бийтълс заемат място и в класацията на списание „Тайм“ „Time 100: The Most Important People of the Century“ в категорията.

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!