24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков17:42, 5 април 20211min

МОН вече ще следи реализацията на завършилите професионално образование

ofis

Моделът е създаден в рамките на проекта „Пилотно проследяване на реализацията на завършилите ПОО“, по програмата „Еразъм+“,

[dropcap]М[/dropcap]инистерството на образованието и науката разработи модел за проследяване на реализацията на завършилите професионално образование и обучение, съобщи пресцентърът на МОН.

Инструментариумът включва детайлно описание на алгоритъма, по който се провеждат надеждни изследвания, представяне на регистрите и наличните административни данни, чрез които може да се проследява реализацията, както и модел на анкетно проучване, чрез което да се допълнят липсващите данни в административните регистри – например – удовлетвореността от придобитите умения и приложимостта им в трудова среда или при продължаване на образованието в по-висока степен.

Този инструментариум може да се прилага на национално и на областно ниво, както и на ниво училище. Той може да бъде разширен със сравнително проследяване на реализацията на различни випуски, сравнение при реализацията на завършилите различни направления, сравнителен анализ на реализацията в различните териториални области и връзката между икономическото развитие на областите с предлаганите от образователната система професионални квалификации.

Моделът е направен след цялостен анализ на всички административни данни за всички завършили професионално образование и обучение възпитаници на училища с професионални паралелки в областите Бургас, Стара Загора и Враца през 2018 г. Той включва обхватни данни от административните регистри в образованието и пазара на труда в съчетание с анкетно проучване сред завършилите в три области.

Анализирани са данни за 2841 младежи относно бързината на навлизане на пазара на труда, тяхната заетост, доходи, трудова мобилност, продължаване на образование в системата на висшето образование.

В допълнение през 2020 г. е проведено онлайн анкетно проучване, в което са се включили 484 младежи и са дали своята субективна оценка на приложимостта на придобитите знания и умения, и удовлетвореността от професионалната подготовка, придобита в училище.

Моделът е създаден в рамките на проекта „Пилотно проследяване на реализацията на завършилите ПОО“, по програмата „Еразъм+“, с подизпълнител за „Индъстри Уоч Груп“ и с участието на регионалните управления на образованието в трите области.

 

 

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!