29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

„Влюбен във вятъра“ грейна в класация на The Guardian

zamuk vlyuben vuv vyatura
[dropcap]Б[/dropcap]ританското издание нареди замъка край село Равадиново в класацията на 10-те световни забележителности, предлагащи виртуални турове във време на пандемия. Така българската забележителност се озова редом до безспорни архитектурни шедьоври, като Версай в Париж,  Къщата на Ан от Кливс в Източен Съсекс, Casa Batlló – творението на Антонио Гауди в Барселона, джамията-медресе на султан Барк в Кайро, и пр. Посочените в класацията обекти са от различни епохи и архитектурни стилове, но всички те предлагат виртуални разходки на всеки, който има достъп до интернет и желание да се потопи в една магическа реалност.

За разлика от останалите обекти в класацията обаче, замъкът „Влюбен във вятъра“ е построен наскоро и не веднъж бива окачествяван, като откровен кич. Въпреки това интересът към него е огромен! Да не говорим, че често отнася международни награди и оглавява престижни световни класации.

Авторите на класацията на The Guardian го описват по следния начин:

„През 1996 г. съмнителният български бизнесмен Георги Тумпалов /провъзгласил себе си за граф – бел.ред./ начертава с лопата кръст върху парче земя на Запад от черноморския град Созопол край брега на Черно море. Така той поставя началото на десетилетия усилен труд по реализирането на неговия мечтан фалшив средновековен дворец, наречен „Влюбен във вятъра“. Обиколка на градината му разкрива езера и палми, кули, обвити с пълзящи растения и огрени от българското слънце. Задръжте курсора на мишката върху „Какво да видите“ и се разходете във всеки един от кичозните интериори.

В случая не се предлага зумиране върху ренесансови портрети /подобно на другите замъци- бел.ред./, а по-скоро ще се насладите на вихреща се фантазия от стъклопис, бронзови скулптури и пурпурно кадифе на фона на саундтрак от птичи хор. И винарската изба, която представлява съчетание между пещера и банкетна зала, е в стил барок (с фалшиви паяжини върху рамките на картините). А синьо-сводестата рецепция  е зашеметяваща с изобилната позлата и … препарираните елени“ – коментара The Guardian.

Предлагаме ви да се да се влюбите във вятъра, като се  разходите виртуално в бароковия замък край Равадиново тук.

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!