25 септември 2023
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Три от възрожденските издания на „Рибния буквар“ – онлайн

riben bukvar
[dropcap]Т[/dropcap]ри от възрожденските издания на „Рибния буквар“ на Петър Берон, които се съхраняват в Централната библиотека на БАН, могат да бъдат разгледани онлайн.

Поводът за излизането им в електронния каталог и в дигиталната библиотека е  21 март, когато се навършват 150 години от смъртта на българския възрожденски учител, лекар, учен и дарител д-р Берон.

Петър Берон написва прочутият си Рибен буквар, когато е едва на 24 години като въвежда нов за времето си революционен метод на обучение. Поради големият интерес към учебника той претърпява седем издания в продължение на 20 години.

Сега три от тези седем издания могат да се разгледат онлайн, разказва Силвия Ангелова, директор на библиотеката на БАН.

„Това са първото издание от 1824 година, следващото издание е трето издание от 1847 година и изданието от 1850 година, също така имаме и второто издание на микрофилм. Във Фейсбук страницата ни ние сме посочили линкове, на които могат да се разгледат тези три издания на „Рибния буквар“, а също и интересуващите се от стари ценни книги могат да видят и другите ни колекции“, каза тя.

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!