02 октомври 2023
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

20 март – Международен ден на приказките, щастието и франкофонията

uspeh
[dropcap]С[/dropcap]ветовния ден на разказвачите или по-познат като Международен ден на приказката отбелязваме днес. Тази традиция започва през 1991 г в Швеция, като постепенно към нея се присъединяват все повече държави – от Австралия и Мексико до Канада и Естония. Целта на този празник е да ни припомни за гласът на разказвача, който ние чуваме дори, когато четем наум. И през целия дълъг път, който книгата е изминала за хиляди години, от ръкописа, печатната книга до електронното издание, този глас си остава непроменен.

Снимка : pixabay

На 20 март ежегодно от 2013 г. се отбелязва и Международният ден на щастието, учреден с резолюция на Общото събрание на ООН през 2012 г. В документа се посочва, че стремежът към щастие и благополучие е сред основополагащите цели на човечеството. Той трябва да намери отражение в целите на държавната политика на всички страни и да стане съставна част на комплексния и балансиран подход за гарантиране на икономически растеж.

Международният ден на франкофонията, който също се отбелязва на 20 март, засвидетелства почитта към френския език. Празникът се чества в 70 страни по света. Те представляват над една трета от държавите членки на ООН с над 890 млн. души население по целия свят, над 200 милиона от които говорят френски. Държавите с официален език френски са Франция, Белгия, Швейцария, Канада, Хаити, част от Индия и колониите на Франция и Белгия. На 20 март 1970 представители на 21 държави подписват конвенция за създаване на Агенция за културно и техническо сътрудничество на френскоговорещите страни. През 1996 г. в Маракеш, Мароко, е приет Устав на франкофонията. През 1998 г. по време на конференция на министерско равнище Агенцията приема името Международна организация на франкофонията. България е неин член от 1993 г.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!