28 февруари 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване издават ПИК за електронен достъп

pensioneri

Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване препоръчват родените през 1960 година жени до средата на тази година да посетят фонда, в който имат партида за втора пенсия.

На място ще бъде издаден персонален код ПИК за електронен достъп до информацията в индивидуалната им партида.

Втори пенсии започват да се плащат от септември тази година.

Пенсионните дружества издават ПИК по аналог на този от НОИ, за което се изисква посещение в офис.

Така бъдещите пенсионери ще могат по всяко време да следят средствата в партидите си. При посещенията на място те ще получат консултация за пенсионните продукти, предлагани от фондовете за втора пенсия.

Всеки ще се ориентира как да постъпи със средствата си.

Владислав Русев от частните фондове съветва, мъжете родени през 1960 г. да не бързат:

„Защото с последните промени, срокът в който те трябва да вземат решение, той е едногодишен и всъщност е до около август 2023 г. Мъжете родени в началото на 1960 г. започват да придобиват право на пенсия от 1 август 2024 г.“.

Фондовете все още не могат да изчислят точен размер за втората пенсия. Комисията за финансов надзор не е утвърдила формулата.

Ориентировъчно за получаване на пожизнена пенсия за първите жени ще са необходими между 9 и 10 000 лв. в партидите.

Останалите ще получат разсрочени или еднократни плащания.

Преценката, дали да се прехвърлят средствата към НОИ Русев съветва да се прави в последния възможен момент. Задължително е всеки да прецени и пенсията си от НОИ, която от 1 септември ще се намалява с около 9 на сто, а не с 20% при вземане на втора пенсия от фонд. Наредбата за това обаче все още не е приета:

„Електронната услуга на НОИ все още изчислява тази редукция по стария начин. Т.е., ако сега хората влязат в сайта на НОИ, ще си проверят относително точно пенсията от НОИ без намаление, но тази, която е с намаление, ще бъде сметната неточно. И могат да се подведат. По-добре да изчакат НОИ да си оправи калкулатора. Да станат ясно всички правила. При всички случаи, хората трябва да проверят на две места в НОИ и пенсионното дружество. Не бива да пропускат нещо“.

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!