16 октомври 2021
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

С карнавал пещерци отбелязвали Сирна неделя. Имало „халва капанъ“
Карнавал в Пещера 1933 г. Снимка : архив Д. Павлов

karnaval peshtera stara

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Новината за предстоящото гостуване на кукери от град Батановци предизвика интерес сред жителите на града. Междувременно Peshtera prim научи от достоверен източник, че това се е случвало преди около 20 години.

Знаете ли, че в периода 1901-1918 година градският фолклор в Пещера не е изследван обстойно, но обичайно всички традиции са свързани с празниците.

На месопустна неделя, преди Великден, в града започвал карнавал. Това предизвиквало небивала олелия, глъч, смях и песни, които съпровождали трескавите приготовления на участниците. Костюмите приготвяли сами, като най-често използвали много фантазия и подръчни материали, дрехи и украшения. Естествено върхът на празненствата били заговезни на Сирна неделя. Всички участници и жители взаимно си искали и получавали прошка. Най- очаквана била прошката от близките хора.

Празникът останал в паметта на града като “ халва капанъ“ – ловене на халва, пише в своите спомени Анастас Пунев- историк краевед.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия