28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане

Close-up Of A Small Blue Car On Laptop Keypad
[dropcap]П[/dropcap]родажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане, съобщават от Националната агенция за приходите.

Указанието е валидно само, ако става дума за вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, поясняват от приходната агенция. За приходи с наложен платеж при извършване на търговска дейност се дължат данъци.

В случаите, в които става дума за регулярни продажби на стоки в интернет, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, гражданите дължат данък, който определят и декларират в годишната данъчна декларация за съответната година, казват още от Националната агенция за приходите.

От 16 март 2021 г. приходната агенция пуска електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица.

В нея гражданите ще могат да видят и данните, получени в НАП от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. Те ще имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност.

В случай, че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ще трябва да ги посочат в Приложение 2 от годишната данъчна декларация по в срок до 30 юни 2021 г.

От НАП уточняват, че в случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин,  свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение 3.

При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение 5.

В тези случаи, срокът за деклариране на доходите и за внасяне на дължимия данък, е до 5 май 2021 г.

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!