20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

На 17 март в Художествена галерия „Проф. Веселин Стайков“ : Творби нарисувани с кафе, чрез акварелна техника

marya barakova hudozhnik

[dropcap]П[/dropcap]ещера. От днес изложбата с творби на художника Мария Баракова е отворена за посетители, съобщи за Peshtera prim  Митка Млячкова- уредник.

Куратор на експозицията е творецът Димитър Стоименов (автор на текстове и музика). Той селектира и композира експозицията, която нарича с името „COLORITA DE LUMINE“.

Мария Баракова и Colorita de lumine
Заглавието на експозицията всъщност разкрива как Мария рисува, благодарение на това, с което ние виждаме и възприемаме този свят – колорита на светлината, пречупена през личната, творческа и житейска призма. Картини създадени, чрез управление на стихии: водата, която е живот, светлината е топлина и пигмента – земята, тоест съществуване.
По този начин Мария почита поетично божествено триединство. Визуален разговор на автора с Вас за пътят, духодното израстване и светлината, която носим в себе си, като създания от тъкан, пигмент, вода и фотони. Многобройни сцени, персонажи, настроения, послания, които водят със себе си душевна хармония и мир. Приятно пътешествие с картините на Мария Баракова и не пропускайте възможността да си подарите и притежавате парченца акварелна светлина от Colorita de lumine.

МАРИЯ БАРАКОВА е родена на 11 април 1976 г. в град Пазарджик. Учи профил „Изобразително изкуство” и завършва гимназиален етап на образование в училище „Георги Брегов” Пазарджик. Висшето си образование завършва в Югозападен университет „Неофит Рилски”, Благоевград. Във втори курс печели награда за малка пластика в университетски конкурс и става стипендиант на фондация Марко Лизо, Италия.

Работи като преподавател по изобразително изкуство в училища и гимназии в Пазарджик, работила е като експерт по изобразително изкуство в Регионален инспекторат по образование към Министерство на образованието. От 2007 година до сега работи като уредник в Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик.

Участва в общи изложби на Дружество на художниците – Пазарджик от 2000-та година. Реализира кураторски проект съвместно с художничките Елеонора Хаджиниколова и Мария Дамянова, наречен „КОКТЕЙЛ” в последователност през годините 2007, 2009, 2010-та. Участва ежегодно в екипния проект „Осем” на художниците – галеристи, работещи в ХГ „Станислав Доспевски” .

Участва в международни, национални и регионални изложби и конкурси. Работи както в изящната, така и в приложната сфера на изобразителното изкуство, създава бижута, рисува върху стъкло, създава уникати от полимерна глина. До 2018 г. интензивно творчеството на художничката е насочено към фотографията.

Печели първа награда през 2016 г. Street photography на Камара мода за Fashion week Bulgaria 2016, печели първо място в Национален конкурс на 27–те областни градове в България с пейзажна фотография заснета в центъра на Пазарджик, изобразяваща „Старана поща”. Втора награда във фотографска изложба „Фестивални настроения” във Фестивал на изкуствата „Арт идея – арт алея” 2017 г. Носител е на награда за ярки постижения в изкуството и културата на Пазарджик през 2017-та година. През 2016 г. участва в Национална изложба „Приятели на морето”. През 2017 г. за първи път участва в Шесто международно биенале „Изкуството на миниатюрата” – Русе. Следва 2019 и участие в Седмото издание. Участик е в изложба на Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева” 2020 г. в Пловдивски културен институт.

Създава и води мобилни артателиета, работи с деца и с любители на изобразителното изкуство. От края на 2018 г. до момента работи и изследва акварелната техника в живопистта.

Създава творби нарисувани с кафе, чрез акварелна техника, които предизвикват голям интерес и имат своите любители и колекционери. Творби на Мария Баракова са притежание на частни колекционери и галерии в страната.

Авторката обича да изследва и експериментира с различни материали и техники през годите в своите творчески търсения. Това което предлага на вашето внимание в тази експозиция е плод на творческите вдъхновения през последните две години. Акварел и кафе, основи – хартия, картон и платно, с много любов и вдъхновение от живия живот, дихания в цвят и форми. Рисува емоции и пространства от свой свят, които носят светлина, вяра, надежда и красота, сътворени с огромна обич и лично отношение събрани в COLORITA DE LUMINE.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!