19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Как се хранили през великденските пости пещерци ?

boza
[dropcap]В[/dropcap]еликденски пости през 2021 година започват от понеделника след Сирни Заговезни. През 2021 Сирни Заговезни се падат на 14 Март. Тоест Великденските пости продължават от 15 Март 2021 до Великден 2 Май 2021 година.

Според старите пещерци в дните на поста се постигало физическо разтоварване, защото през това време организмът се пречиства от натрупаните токсини. Алкохол си позволявали само в събота и неделя.

През поста в града ни били разрешени да се консумират:

Тестени изделия без яйца и хляб (само постни питки), качамак без сирене.

Ядки и сушени плдоовеЗехтин, маслини, олио  на растителна основа.

Варива и соеви продукти. Към варивата се числели: боб, грах, леща, ориз.

Свежи и сушени, консервирани зеленчуци и плодове. Мед, захар, сладка и различни мармалади.

Постни соленки и сладки. Кафе, чай, боза и безалкохолни напитки. Халва и фъстъчено масло, фъстъчен и сусамов тахан.

Знаете ли, че някогашната пещерска чаршия е имало „истинска“ бозаджийница. Тя била на дядо Стоил Н. Шущарков. Намирала се до джамията и бившата кебапчийница на Иван Г. Колевчев.

Дядо Стоил продавал хубава боза от просо, имало тахан халва, бяла и кафява халва с орехи.

Най- силна била работата на дюкяна по време на постите. Тогава инвентара на бозаджийницата съставен от глинени стомни бил изцяло зает от клиентите, които ежедневно взимали в тях боза, за да ги върнат отново за наливане. Оттук зареждат своите гюмове и уличните продавачи на боза, която предлагали по махалите в града.

В бозаджийницата имало маси за консумация на сладкото питие на място, но било трудно да се седне, тъй като любим кют на пещерци бил точно тук да мерят сили в игра на карти. Дюкяна винаги бил припълнен с играчи и още толкоз зяпачи. Най- известни майстори и търговци в паметта на пещерци се запазват имената на Георги П. Шкретов, Асен Ив. Стоев, Фейзи А. Алиманов.

През летния сезон, когато работата намалявала, в бозаджийницата или пред нея на тротоара се продавали плодове, череши, праскови, ябълки , дини, пъпеши, грозде и орехи. След като дядо Стоил отстъпил занаята си да прави гъста и сладка боза от просо на своя син Христо Г. Стойнев, бозаджийницата се преместила окончателно в бившата кебапчийница. В дюкяна се нанася манифактурния магазин на Димитър Божилов , преместил се тук от собствения си магазин на ул. „М. Такев“ и „Ал. Стамболийски“. това било през годините от 1935 до 1944 г.

 

*Използвани са материали от книгата „Някогашната пещерска чаршия“ на Ан. Пунев


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!