20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Йордан Младенов се помоли за здраве на съгражданите си пред иконата на свети Теодор Тирон

sv teodor tiron

[dropcap]Р[/dropcap]адилово. На 17 февруари църквата „Свети Теодор Тирон“ отбелязва своя храмов празник. По този повод по покана на кмета на населеното място Благой Харизанов и църковното настоятелство в тържествената служба взе участие кметът на общината Йордан Младенов.

Църква "Св. Теодор Тирон" Радилово  Снимка : peshtera prim
Йордан Младенов и Благой Харизанов
Снимка : peshtera prim

Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. По стародавна традиция се вариво коливо и се раздава на християните за здраве и благочестие, припомни отец Борис в словото пред миряните събрали се да отдадат почит на светеца.

Църква "Св. Теодор Тирон" Радилово  Снимка : peshtera prim

Снимка : peshtera prim

Помолих се за здравето на всички жители в общината, за  сили да се справим с трудностите на съвремието. Искам да пожелая мир, късмет и добруване на съгражданите си„, довери Младенов след като запали свещ в притвора на местната църква.

Църква "Св. Теодор Тирон" Радилово  Снимка : peshtera prim
Йордан Младенов

След духовната служба на присъстващите беше раздаден курбан от постни ястия.

Църквата „Свети Теодор Тирон” в Радилово се сочи като една от най-старите действащи вкопани църкви в Пазарджишкия край. Тя е със статут на паметник на културата от местно значение.

Под един покрив с храма „Св. Теодор Тирон“ се намира и църквата „Св. Неделя“. Тя е построена в по- ново време. През Априлското въстание е опожарена. Радиловци възстановяват постройката с дарения и я освещават през 1883г. В старата църква на служба са присъствали само мъжете, а в новата- жените.

Църква "Св. Теодор Тирон" Радилово  Снимка : peshtera prim
Църква „Св. Теодор Тирон“ Радилово
Снимка : peshtera prim

През 2018г. се навършиха 200 г. от освещаването на Божия храм.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!