29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Младенов : Проект на Бюджет 2021 е с приоритет за по-социална политика в общината

proekt Byudzhet

[dropcap]П[/dropcap]ещера. През 2021г. основен приоритет за кмета Йордан Младенов ще бъдат здравето, сигурността и възпитанието на децата и подрастващото поколение. Това стана ясно от проведеното публично обсъждане на Проектът за Бюджет на Община Пещера за 2021г.

Стана ясно, че в областта на образованието се предвижда изцяло освобождаване от заплащане на такси за детски градини на родители на деца с един родител, деца с родители студенти /редовно обучение/, родители които са с намалена работоспособност над 71 %, деца близнаци и деца освидетелствани с решение на Районна експертна лекарска комисия. От преимуществото ще могат да се възползват родители с две или повече деца от едно семейство, приети в едно или различни детски заведения, както и семейства с доходи до гарантирания минимален доход за страната. Младенов подчерта, че към момента от тези мерки се възползват 111 деца и техните родители.

В детските градини „Изгрев“ и „Слънчо“ предстои ремонт на дворните места прилежащи към тях. СМР ще бъдат финансирани от МОН. С изпълнението на двата проекта децата ще имат още по- добри условия за безопасни занимания, игра и отдих по време на престоя си там.

В проекта за Бюджет 2021 са предвидени средства за изграждане на оградни съоръжения около новите футболни и баскетболни игрища в двора на ТХВП“Ат. Ченгелев“. Общината ще изпълни решението си да изгради обществено достъпна, комбинирана площадка за игра и спорт в двора на същото училище.

И през настоящата година ще продължи да функционира детската кухня. Услугата се предоставя на семейства с деца от 6 месеца до 2 години. Родителите се подпомагат с 2.50лв. за всеки храноден. Държавно делегирана социална услуга Асистентска подкрепа“ ще позволи деца и възрастни с увреждания да се чувстват обгрижени и защитени на съвременно ниво. Ще бъдат разкрити нови работни места за социални асистенти.

343 120 лв. са осигурените средства за издръжката на обновения кухненски блок на Домашен социален патронаж. Сумата ще гарантира качествено приготвена храна за 180 потребителя.

Градоначалникът отбеляза, че са осигурени средства за обучение на ученици от Училищна Телерик Академия за безплатно обучение. По този начин ще се развива и повиши дигиталната култура, логическото мислене и уменията на подрастващото поколение.

През 2021 г. ще продължи инициативата за финансиране на малки проекти, които са инициирани от местното общество.

Финансово обезпечени в Бюджет 2021 са дейностите включени в културния календар на Пещера, читалищата в трите населени места. Осигурена е издръжката на музеите, картинната галерия, крепостта „Перистера“ и вестник „Родопска искра“.

През настоящата година ще продължи подкрепата за нормалното функциониране на спортните клубове.

Общината гарантира, че чистотата, поддържането на зелените площи и парковете, уличното осветление и състоянието на уличната мрежа ще се поддържат на ниво. По този начин ще се гарантира качеството на живот на населението. Ще продължи подмяната на остарелите метални контейнери за смет с нови- пластмасови, които са изключително здрави и са устойчиви на всякакви атмосферни условия, което от своя страна ги прави подходящи за ползване.

В Бюджет 2021 са заложени средства за пешеходни пътеки, нови паркоместа, почистване на коритото на Стара река и зимно почистване на пътната мрежа.

По капиталовата програма се предвиждат приключване на дейности по изграждане на канализации, основни ремонтни дейности на улици, публични пространства, което ще гарантира превръщането на община Пещера в сигурна, динамична и икономически силна териториална единица.

Важен акцент в проекта за нов бюджет е изграждане на довеждащ водопровод от сондаж в К. Димитриево до вътрешно водопроводната мрежа на селището, както и реконструкция и модернизация на съоръженията за физико- химично пречистване на водата в каптиран извор „Новомахаленски“.

Приоритет в управлението на Община Пещера през настоящата година ще бъде изработване на окончателен проект на Общ устройствен план на общината. Той ще определи визията  и развитието на населеното място за срок от 20-сет години. По този начин ще се оформят териториалните зони, , режимът на строителство, екология, опазване на защитени територии и тези с публичен характер, които ще гарантират стопанския и икономически живот на общността на територията на Пещера, Радилово, К. Димитриево и Св. Константин.

При положение, че този Проект за Бюджет бъде приет от Общински съвет- Пещера, се гарантират подобряване на градската среда, усъвършенстване на административното и информационното обслужване, взаимоотношенията с бизнеса. Жителите на общината ще се възползват от актуализирана нормативна база на Общината, качествени социални услуги, благоустрояване, развитие и модернизация на инфраструктурата, подобряване на условия образование и спорт на подрастващите, както и съхраняване на културно-историческото наследство.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!