04 юни 2023
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Преди 47 години е открита пещера Юбилейна

peshtera yubileyna

[dropcap]П[/dropcap]ещера. На 12 февруари преди 47 години е открита една от най- красивите пещери в България- „Юбилейна“ Общата дължина на пещерата е 814 м, а дълбочината – 18 m. Пещерата е двуетажна. Входът е с диаметър около 2 m. Входната галерия води до пространство, изпълнено с блокове. След него се намира най-голямото цялостно пространство в нея, което е дълго около 40 – 50 m, а ширината му е 17 – 18 m. Главната галерия е 4 – 5 m на ширина и в продължение на 40 – 50 m се стеснява до 0,5 – 1 m. След това стесняване постепенно се разширява и навлиза във водната галерия. По-надолу галерията продължава около стотина метра и завършва със сифон. След него водата се появява отново. Пещерата е благоустроена от Ф. Филчев. Намерена е при изследването на Новомахленска река през 1974 г. от Филчев, Андреев и местни доброволци от Пещера.

 

Източник : / https://bg.wikipedia.org


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!