03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Осем творци ще получават пожизнено финансова помощ

portfeyl
[dropcap]П[/dropcap]арламентът отпусна държавни парични награди на осем творци. Те ще получават по 700 лева месечно до края на живота си. Наградите се присъждат за особени заслуги към българската държава и нацията, за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Награди ще получат: Антон Николов Дончев – писател, редактор и сценарист; Атанас Стефанов Куртев – пианист, клавирен педагог и музиколог; Владимир Марков Гаджев – журналист, музикален критик, публицист и писател; Георги Тодоров Чапкънов – скулптор, съавтор на герба на Република България и автор на „Статуята на София“ в столицата; Ицхак Самуел Финци – актьор; Кольо Георгиев Колев – писател и драматург; Ласка Георгиева Минчева – режисьор; Цветана Георгиева Манева – актриса.

Предложението е по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация.
Предстои парламентът да гласува друго предложение по същия закон, с което да бъдат наградени 65 творци с месечни награди от 500 и 350 лева. Те ще получават сумите месечно в следващите три години. Критерият за получаване на сумата е кой е печелил първа награда на „Златният Орфей“. С това предложение се търси решение на над 20-годишния проблем с пенсиите на творци, които не могат да докажат стажа си заради изчезнали документи от архива на Концертна дирекция.

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!