19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Старият чинар в центъра на Пещера се извисява на 26.5м височина

chinar obshtina

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Старият чинар в центъра на Пещера, пред сградата на Общината привлича погледите на гостите на града, през лятото дава прохлада и свежест на площадното пространство.

Знаете ли, че това дърво е засадено през пролетта на 1954 година от градинаря Петър К. Тодоров и строителния техник Петър Т. Милчев. Дървото е извозено от шофьора Никола Ив. Банков и краниста Георги Китипов. Чинарът тогава е бил на 10- годишна възраст. Излиза, че към ранната пролет на 2021 година той  вече е на 77 години.

В момента чинарът се извисява на 26.5м височина.

Сега гордо извисява снага пред сградата на Община Пещера, строителството на която започва през същата година на засаждането на чинара – 1954. Всъщност тогава започва подготовката за строителството, а за официално начало се смята датата 4 януари 1955 г. Амбицията е да бъде построена до края на годината, но това става през втората половина на 1956 г. Първоначално в тази сграда се помещава администрацията на „Баташки водносилов път“.

Любопитно :

Пещера има Община в началото на XIX век, преди много други български селища по- големи и по- известни, пише Анастас Пунев. Причината според историкът-краевед е смесеното население и отрано отпочналата борба за църковна и политическа самостоятелност, или просто стремеж за съхранение на българската народност.

Основните функции тогава били събиране и разпределение на държавните данъци, организиране и провеждане на безплатните повинности/ангария/, грижа за училища, черкви, читалища, разглеждане по обичайното право граждански и семейни спорове. Общината в самото начало е била помощен и административен орган, но става обединително звено против поробителите и гръцкото духовенство, катализатор на възродителния процес.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!