20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Църквата почита преп. Исидор Пелусиотски. Кой ще черпи днес ?

curkva nesebur

[dropcap]И[/dropcap]мен ден празнуват Жеко, Желязко и Жечка.

Преп. Исидор Пелусиотски бил родом от Египет. Родителите му били богати и благочестиви хора.

Той се подвизавал като монах на една планина до Пелус от Долни Египет, по времето на император Теодосий Младши (V в.). Хранил се с корени. Привлякъл много подвижници, които ръководил в подвига.

Преподобни Исидор търпял гонения, но не преставал твърдо и неизменно да стои зад истината и да защищава пред управителите невинно гонените. Така той се явява твърд защитник на св. Йоан Златоуст и строго укорява неговия враг – своя родственик Теофил, архиепископ Александрийски, за беззаконните му действия против светителя.

„Аз винаги ще обичам добродетелта – пише св. Исидор, – макар тя да е обременена с присмивки; ще се гнуся от порока, макар той да е увенчан със слава“. Той убедил също св. Кирил Александрийски, наследник на Теофил, да впише името на св. Йоан Златоуст в поменика на Александрийската патриаршия.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!