[dropcap]М[/dropcap]ога да обява, че с г-жа Йотова взехме решение и ще се кандидатираме за втори мандат. С г-жа Йотова считаме за наш дълг намерението си да се кандидатираме за втори мандат. Формата за издигане на кандидатурата ни ще бъде ясна в указания от закона срок. В четирите години от мандата си ние не пристъпихме вижданията си и ще продължим да работим за модерно развитие на България. Това изисква на първо място гарантиране на честни и прозрачни избори, за което са необходими неотложни реформи на Изборния кодекс. В тази турболентна година президентската институция продължи да бъде коректив. Това обяви държавният глава Румен Радев, който дава пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

„За съжаление, г-жа Йотова тази година не е сред нас. Нека ѝ пожелаем бързо оздравяване и да се завърне с нейната креативна енергия“, коментира президентът отсъствието на Илияна Йотова, която е с положителен тест за коронавирус.

„Този ранен анонс на кандидатурата ни цели да помогне на партиите да се позиционират, а гражданите да имат избор. Волята ни е да продължим да работим за нова България“, каза президентът.

„Не съм водил преговори с политически партии за подкрепа на нашата кандидатура, най-малкото защото социалистите, които издигнаха кандидатурата ни през 2016 година имат правото да се произнесат първи“, каза още Румен Радев.

„Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети. Още в началото на миналата година снех доверие от правителството. Това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението. И протестите по-късно през годината показаха, че имаме право. Президентската институция не се скри зад висотата на институционалния комфорт, а подкрепи исканията на протестиращите“, допълни той.

„Измина година на бурни и драматични събития, които ускориха хода на обществено-политическите промени у нас. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите. Да бъде коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма. Да задава дневен ред по важни теми, да обединява около значими каузи“, обяви Радев.

„Загърбването на важни предложения и липсата на навременни и адекватни мерки доведоха до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение“, каза той.

Държавният глава коментира и колко пъти е налагал вето, а мнозинството в парламента само ги е отхвърляло.

„Твърдият курс в защита на конституционализма и сезирането на КС за временната комисия в Народното събрание разколеба вносителите на проекта за нова конституция и той набързо приключи още по-жалко, отколкото бе стартирал“, коментира още Радев.

„Президентството мобилизира силен експертен капацитет, разработи и предложи конкретни проекти в Плана за възстановяване и устойчивост на България, с цел да се преодолеят дефицити в плана на правителството. Очаквам от правителството да обясни ясно кои проекти ще бъдат приети. Ако се отхвърлят тези 5 проекта, с какви мотиви? Защото те имат важно значение за критични области в България – образованието, с перспективни решения за енергетиката, с много важни решения в областта на здравеопазването. Както и създаването на национален център за контрол и управление, който ще позволи ефективно наблюдение в реално време върху цялата територия на страната за замърсяване, състоянието на реките, пожари, за незаконна сеч, ефективност на селскостопанската дейност, така че всички да имат достъп до информация какво реално се случва в България, изброи президентът.

Той отчете още, че Стратегическият съвет към „Дондуков“ 2 е разработил национален стратегически документ за развитието на страната.

„Моралните устои на обществото ни се доказаха, че са по-силни от икономическата криза в рамките на кампанията „Българската Коледа“, каза още държавният глава, визирайки отпуснатите стипендии в рамките на инициативата „Подкрепи една мечта“.

„Диалогът ни с културните институции и организации беше фокусиран върху проблемите от пандемията и липсата на социална защита за всички културни дейци. Външната политика беше сведена до минимум като директни срещи и посещения, но въпреки това продължихме да водим активна международна дейност с онлайн срещи и конференции за отстояване на българската позиция, както и редица телефонни разговори. Тази година България пое домакинството на инициативата „Три морета“, която цели да ускори икономическото развитие на региона на Източна Европа с по-голяма свързаност и да направи по-бързо икономическото и социално сближаване със Западна Европа“, обяви още Радев.

Очаквам в скоро време да подпишем междудържавно споразумение за научно-техническо сътрудничество със САЩ, което да отвори вратата за инвестиции в областта на социалните технологии“, заяви още президентът.

В речта си Румен Радев на няколко пъти спомена името на вицепрезидента Йотова и обърна специално внимание върху работата й.

„Въпреки ограниченията и пандемията, тя успя да надгради политиките със сънародниците ни в чужбина. В резултат на активната й дейност бе разширена мрежата на българските общности в нови земи. Г-жа Йотова продължава да полага големи усилия за бъдещето на Тараклийския университет, за да стане филиал на Русенския“, каза президентът.

„Възникналият спор със Северна Македония потвърди тезите, които г-жа Йотова отдавна отстоява, че само даването на гражданство не е достатъчно. Виждате, че гражданите в Северна Македония нямат самочувствие от това, че са българи, а живеят в страх. Правителството не успя достойно и аргументирано да представи българската позиция пред европейските партньори“, каза Радев.

Моралните устои на обществото ни се доказаха, че са по-силни от икономическата криза в рамките на кампанията „Българската Коледа“, каза още държавният глава, визирайки отпуснатите стипендии в рамките на инициативата „Подкрепи една мечта“.

„2020-а бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха намерението и волята си за промяна. Хората скандираха „Мутри, вън“. Изборите поставят българите пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта – корумпирана и задкулисна, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин. От началото на мандата ни ние се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на премиера и тесен кръг от обкръжението му. Този модел води към разпад на държавността и невъзможност за реализиране на политики“, обяви още държавният глава.

„Затова най-важната и непосредствена национална цел е укрепване на държавността. Нейното реализиране изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Без постигане на тази цел, всякаква конфигурация на бъдещото правителство ще продължават да попадат в плен на олигархията и да бъдат обречени на провал“, добави Радев.

„България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази цел. Ако това не се случи, може да се стигне до поредните пазарлъци между партии и поредния мандат на грабеж и застой. Предвид в патовата ситуация в новия парламент може да се стигне до правителство на задкулисието под благовидния предлог национално спасение или експертно правителство или други формулировки.

Държавният глава се обърна към политическите сили и им предложи пакт за почтеност, професионализъм и компетентност по отношение на номинирането за държавни длъжности.

„Нека има засилване ролята на парламента като орган за контрол над правителството и разходване на бюджетния излишък след одобрение от Народното събрание. Засилване на гражданския контрол чрез реално електронно управление. Актуален регистър за всички концесионни договори и осветляване на кредитното портфолио на ББР, публикуване на всички договори с контрагенти, сключени от държавни фирми, ограничаване обхвата на договорите за вътрешно възлагане и др. Проектите трябва да способстват за модернизацията на страната, а не за усвояване на средства“, сподели още Радев.

Също така той поиска и финансова независимост на обществените медии от управляващите.

Относно кризата с COVID-19, Радев каза, че президентската институция бе онази, която заемаше рационални позиции и запази гласа на разума в ситуация на изкуствено насаждане на паника.

„Още от началото на кризата настоях за баланс между здравни, икономически и социални мерки. За навременна, достъпна и финансова помощ. Загърбването на важни предложения, липсата на навременни и адекватни мерки доведоха до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение„, обясни Радев.

Попитан дали ще наложи вето на промените в НПК, които въвеждат фигурата на прокурор, който да разследва главния, Радев каза: „Към това екзотично предложение ще се отнесе правният ми екип ще и получи истинско професионално наслаждение, докато се занимава с този казус.“

Според него високото обществено доверие към институцията е атестат за успешна кадрова политика.

„Всички спекулации за текучество в институцията са медиен мит в услуга на управляващите. Никога не съм спирал професионалното развитие на нито един мой сътрудник“, коментира Радев и даде за пример текучеството в правителството, където хората дори не помнели имената на отишлите си министри.

„С г-жа Йотова очакваме, че ще бъдем заедно със социалистите и хилядите хора от ляво, които са нашето политическо семейство, както и с хилядите българи, за да можем да движим България напред, каза Радев. – Доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни 4 г. на мандата ни, защото те показаха, че ние продължаваме да изпълняваме поетия ангажимент за нова България. Така че – да, продължаваме да бъдем заедно.“

Запитан дали вижда алтернативата в политическите субекти, които ще играят на предстоящите избори, Радев обяви, че издигането на кандидатурата му само по себе си е политически проект, който може да обедини много българи и организации, които застават зад обявените от него принципи, които са фундамент за укрепване на държавността.

Виждам отчаяните опити на Борисов и хората около него да разделят обществото на комунисти и антикомунисти. Моята грижа е обединението на българите, трябва да оставим веднъж за винаги в миналото всяко политическо насилие“, добави Радев.

Изборите са редовни и всички партии заявиха по време на консултациите готовност за това.

„Въпреки това дадох все пак техническа отсрочка от 1 седмица. На 26 март изтича мандатът на Народното събрание и едно доказано провалено правителство не трябва да остава и ден без парламентарен контрол. Българите искат бързо ново правителство, което да има решителни действия и мерки за излизане от дълбоката икономическа и социална криза. Не датата мотивира хората за изборите. Когато става въпрос за бъдещето на страната, датата не може да бъде оправдание„, отговори Радев, попитан защо е избрал 4 април.

Също така държавният глава благодари на католическата църква за това, че не е позволила въвличането й в политически скандал.

Запитан защо няма позиция за ареста на Навални, държавният глава каза, че позицията му е била ясна много отдавна – когато хиляди протестираха под прозорците му, имало е арести.

„Винаги съм бил против арестите и насилието над мирно протестиращи граждани, независимо къде са, против използването на сила за разправа с опозицията, против заглушаването на медиите. Не е изненада, че Борисов заема демократични пози под крилото на ЕС. Там има механизми, а той представлява България. Още повече, че това е твърде удобно за премиер като Борисов, защото най-лесно е да се крие кризата у нас. Ако Навални беше българин, той щеше да се занимава със шкафчето на Борисов, а Борисов щеше да заплашва да го изгори, както прави с Елена Йончева, допълни Радев. – Очаквам, че наред със защитата на Навални премиерът ще отговори и на други критично важни за България въпроси – защо неглижира интерконекторните връзки със съседите ни, а по спешност построи „Турски поток“ в България. Кога ще видя реална икономическа обосновка и себестойност на този проект, в който бяха закопани 3 милиарда наши пари.“

Попитан дали някога се е срещал с почетния председател на ДПС Ахмет Доган – ако да къде, ако не защо? – президентът отговори, че не се е виждал с него.

„Никога досега не съм се срещал с Доган, надявам се при негови публични прояви да се видим. Аз съм имал срещи с ръководството на ДПС, но той не е идвал“, коментира Радев.

На друг въпрос как гледа на онези 200 000 гласа на ДПС, с които е спечелил втория тур на изборите за президент, Радев каза: „Защо 200 000 гласа? Откъде имате тази информация. Колко от 800-те хиляди гласа са били гласовете на ДПС в президентските избори?. През 2016 г. никога ДПС не са заявявали открита публична подкрепа за нас.“

„Искам да направя разлика между елита и върхушката на ДПС и обикновените членове, които водят също така труден живот като останалите български граждани и ценя подкрепата им, както и те се ползват с моята подкрепа“, каза още той.

Президентът Румен Радев каза в отговор на въпрос на отчетната си пресконференция, че няма да наложи вето на промените в закона за извънредното положение. Преди дни парламентът прие окончателно на второ четене изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците.

На въпрос ще пусне ли за обнародване приетия на второ четене закон, в който се урежда гласуването на хората, които ще бъдат под карантина в деня на вота, президентът Радев посочи, че има определена консолидация на партии, организации и граждани да се отвори Изборният кодекс и да се направят онези промени, които да гарантират честността на вота и достъпността на изборите, включително за сънародниците ни зад граница.

„Това обаче не стана, законодателят ни поднесе поредното правно недоразумение, като избяга да отвори изборния закон, а го прави чрез закона за извънредното положение„, коментира президентът Радев.

По думите му остават открити въпросите „защо се страхуват от видеонаблюдението в изборните секции само по време на броенето на бюлетините и оформянето на протоколите“ и „защо се страхуват от гласуване по пощата на българите зад граница“.

„Те бягат от отговорите на този въпрос, коментира президентът Радев. – С действията си те подриват доверието в изборния процес, но аз няма да вляза в техния сценарий и затова няма да наложа вето на този закон. Въпреки че той е абсолютно несъвършен, объркан, против правната логика и, при друга ситуация, категорично бих го върнал.“

Припомняме, че Радев встъпи в длъжност като президент на 22 януари 2017 г.