28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Кладенци и навеси ще се строят без разрешение от Общината

kladenec

[dropcap]О[/dropcap]тпада изискването за разрешение за строеж на кладенци, навеси, чешми, септични ями и временни тоалетни и леки постройки за инвентар и отоплителни материали. Това става с промените в Закона за устройството на територията, които парламентът прие окончателно.

Промените създават по-строги правила в полза на спокойствието на хората, живеещи в общността на дадено населено място и в същото време осигуряват административни облекчения за битови подобрения във вече урегулирани терени.

Какво предвиждат промените:

 Ограничава се възможността да се строи по-високо от допустимото във вилните зони, зоните за ниско застрояване, и зона „А“ и зона „Б“ по Черноморското крайбрежие. Там често се появяваха сгради по 4 или 5 етажа, характерни за средно, а не ниско застрояване – сега тази практика ще се прекрати и ще съхраним средата за живеене, обясни Веселинов.

Няма да се допуска въвеждане в експлоатация на сгради без изградена инфраструктура.

Спира се порочната практика ателиетата да бъдат записвани като помещения, в които не се живее, а впоследствие да се ползват като жилища.

pixabay.com

Облекчават се условията за извършване на търговия на открито (чрез щандове, колички, грилове и хладилни витрини, щендери и др.) върху общинска собственост с разрешение на кмета на общината.

Облекчават се собствениците на имоти при промяна на предназначението на сграда без извършване на строителни и монтажни работи. Досега за да превърнеш магазинът си в офис например, трябваше да платиш на проектанти по всички специалности и да чакаш месеци.

При облекчени условия (без проект) се издава разрешение за строеж и за реконструкция и основен ремонт на покриви и постройки на допълващото застрояване – селскостопански и други обслужващи сгради (плевни, обори, летни кухни, гаражи, кочини и кокошарници).

В полза на земеделските производители се намаляват изискванията за изграждане на оранжерии с площ от 200 кв. до 1000 кв. м., включително парници с временна конструкция.

Създава се единен публичен регистър по устройството на територията (електронен) към МРРБ, който да обедини във себе си всички регистри, водени от МРРБ, ДНСК и областните и общински административни органи.

Към настоящия момент голяма част от тези регистри на са дигитализирани, достъпът до тях е ограничен и административно затруднен, което създава пречки за бизнеса и гражданите. Ще се улесни достъпът до информация и документация, необходима за извършване на съответната административна услуга, което ще облекчи както гражданите и бизнеса, така и самата администрация.

 

Източник : / https://www.pariteni.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!