[dropcap]В[/dropcap] събота се очакват ураганни ветрове, които ще си сменят посоката в неделя. Нивото на замръзване ще се качи над 2000 метра, което значи рязко затопляне и то също е предпоставка за влошаване на лавинната обстановка. Времето ще е много динамично и не се препоръчват преходи във високата планина.

Това предупреди в „Денят започва“ по БНТ Тервел Тотев от Планинската спасителна служба.

„Движението дори по зимните маркировки в момента не гарантира безопасността на човек в планината. Високата планина зимата и лятото е много различна. Един маршрут, който лятото минавате без никакъв проблем, зимата може да се окаже абсолютно невъзможен за преминаване“, каза пред БНТ той.

За момента обстановката е спокойна, няма инциденти. Вчера обаче две лавини паднаха в Рила и Пирин.

Дежурният от Планинската спасителна служба уточни, че това е едно от местата, предпочитани за фрийрайд. Но предупреди, че там има няколко трагични иницидента със загинали хора, така че трябва да се подхожда с изключително внимание особено в сегашната много усложнена лавинна обстановка. Не се препоръчва навлизане в улеи, особено в северно-североизточно изложение. Другите улеи също не са безопасни, тъй като има локални завихряния, а вятърът си сменя посоката.

За момента в Планинската спасителна служба не се предизвикват нарочно лавини. Това е практика, установена в много алпийски страни. Има различни методи за това, обясни Тотев.

Зимата човек трябва да разполага с повече дрехи, с добре подготвен маршрут, с добре прегледана прогноза за времето, също и с добър план за връщане, защото много често хората пренебрегват условията, искайки да стигнат целта, която са си набелязали.