29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пещера склони глава пред паметника на капитан Сафонов

rukovodstvo safonov

Пещера. Д-р Николай Пенев- председател на Общински съвет – Пещера, зам.-кметовете на Общината, служители от администрацията, представители на политически партии, организации, граждани и общественици се събраха днес пред паметника на капитан Сафонов, до църквата Св. Димитър, за да изкажат почит към паметта на руските, румънските, украинските, белоруските и финландски войни, отдали живота си за освобождението на България.

На 19 януари се навършват 143- години от Освобождението на Пещера от османско владичество.

Ден, който ще остане в историческия календар на града като най-бележит. Освобождението на Пещера е част от бойната и историческа хроника на Руско-турската освободителна война. Първото руско войсково поделение, влязло в града на 19 януари като освободител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк„, припомни в словото си Гълъбина Карамитрева- зам.-кмет на Общината.

При сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. генерал Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота на капитан Сафонов от 123 Козловски полк. Този храбър руски войн, изминава хиляди километра с ротата си от Кременчук до Пещера, заболява от тифус и умира в Пещера. Той е погребан в двора на църквата “Св. Димитър” с много почести от признателните пещерци, каза Карамитрева.

Гълъбина Карамитрева

Както повелява традицията венци и цветя на паметника на капитан Николай Сафонов поднесоха от Кмета на Общината, д-р Николай Пенев, общ. съвет на ОСЗР и ветераните от войните, политически партии, учебни заведения и признателни граждани.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!