29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Васил Гюрджеклиев от Пещера улови кръста на Богоявление

Vasil Gyurdzhekliev

Пещера. С Литийно шествие от центъра до езерото в Централния парк на Пещера започна общоградското честване на Богоявление.

Празникът е с дълбоки библейски корени от древността, преминаващи през известното мъжко хоро в Калофер и стигащи до днес когато млади и стари се събират за да се поръсят с вода за здраве. 

Снимка : peshtera prim

Архиерейския наместник отец Любомир в съслужение със свещениците на Пещера отслужиха водосвет за здраве, мир и благочестие на миряните от общината. На празничната церемония присъстваха кметът Йордан Младенов, д-р Николай Пенев – председател на местния парламент, зам.-кметове и представители от екипа на градоначалника.

След евангелските четива, спомнящи явяването на Светата, Единосъщна и Неразделна Троица: Кръщението на Второто Лице – Бог Син, нашия Господ Иисус Христос във водите на река Йордан от свети Йоан Кръстител, чуването гласа от небесата на Бог Отец и слизането на Бог Дух Свети във вид на гълъб бе изпълнен и ритуалът с хвърлянето във водите на езерото на честния кръст.

Снимка :peshtera prim

Деветима бяха кандидатите да уловят причастието на Йордановден тази година, като сред тях бе Костадин Тахов, който извади кръста през 2020 година.

Само един от смелчаците стигна първи, а именно Васил Гюрджеклиев.

Заслужени поздрави за смелчагата Васил

Младежът е на 19 години, за пръв път се осмелява да участва в ритуала, родом е от Пещера. Смята се, че който хване кръста ще бъде здрав и честит през цялата година. Пещерското момче е категорично, че ваденето на кръста от водата е хубава българска традиция и всеки, който има желание, е добре да се включи в нея.

Свидетели на обичая станаха десетки съграждани на Васил обградили езерото в усмихналото се януарско слънце на 6 януари.

Късметлията пожела на своите приятели и съграждани да са здрави, да имат късмет през годината и да забравят лошото. Младежът получи много поздрави от близки и познати, както и от случайни минувачи. Преди да предаде кръста на архиерейския наместник, Гюрджеклиев посети сградата на Общината заедно със свещениците.

Йордан Младенов връчи поощрителна награда на Васил Гюрджеклиев

По- късно в кабинета си, Младенов връчи стимулираща награда на късметлията с пожелание за спорна и успешна Нова година . „Пожелавам здрава и силна Нова година. Да има здраве и успехи за всички и за целия град“, каза Васил, без да крие вълнението си.

Стотици пещерци се събраха на Богоявление край езерото

Възрастни пещерци останаха край езерото да послушат музика и тайничко да гадаят каква ще е годината според наричанията на народа в стародавната легенда, че замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодородна. А слънцето подкани съгражданите ни да излязат по площада и да се порадват на новината за смелостта и късмета на Васко, пък и да се докоснат до него.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!