28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отбелязваме Международния ден на киното

kino salon

Всяка година на 28 декември светът отбелязва Международния ден на киното. На този ден през 1895 г. пред около 40 зрители в парижкото „Гран кафе“ се състои първата платена публична прожекция на братята Люмиер (Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан).

Така с помощта на кинематографа, братята Люмиер прожектират 10 кратки серии от „движещи се фотографии“, в това число и първия им филм „Работници напускат фабриката Люмиер в Лион“. Всяка една от лентите е 17 метра дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е от 33 франка.

През следващата година братята тръгват на турне, като показват лентите си в Бомбай, Лондон, Ню Йорк и Буенос Айрес. Движещите се фигури стават популярни почти веднага, като най-значително влияние имат „Пристигането на влак на гара Ла Сиута (L`Arriv?e d`un train ? La Ciotat)“ и „Производство на кокс (Carmaux, d?fournage du coke)“. Смята се, че това са първите документални филми в историята на киното.

Първата комедия „Градинарят (Le Jardinier)“ е заснета от Луи Люмиер през пролетта на 1895 г. В нея се разказва за едно малко момче, което погажда номер на градинаря, докато той полива цветята. Целият филм продължава само 49 секунди. В ролята на градинаря е истинският градинар на Луи. За ролята на момчето са спрягани три имена, все дърводелци от фабриката Люмиер – Леон Тротобас, Беноа Дювал и Даниел Дювал.

През 1907 година братята заснемат първия си цветен филм.

Създателите не са предполагали, че изобретението ще се превърне в могъщо средство за забавление, информация и въздействие върху общественото съзнание.

 

 

Изочник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!